Egy részlet az Az Oszmán Birodalom felemelkedése című dokumentumfilmből.

A történelmünk izgalmas és rejtélyes, ám sokszor csak felületesen ismerjük a kultúránkat vagy akár az emberiséget megváltoztató eseményeket, azonban a dokumentumfilmek segítségével remek betekintést kaphatunk a múltunk nagy pillanataiba. Az alábbi cikkben öt olyan történelmi dokumentumfilm-sorozatot mutatunk be, amit mindenképp látnod kell!

A II. világháború színesben

Ez a dokumentumfilm lehetővé teszi, hogy nagy felbontásban és színesben láthassuk a II. világháború rendkívüli eseményeit. A brit produkció felújított felvételek segítségével mesél katonai taktikákról, kémekről, nagyszabású csatákról, sőt még a Pearl Harbor elleni támadásról is. A sorozat eddig soha nem látott felvételeket, feltárt dokumentumokat és ritka történeteket mutat be ebből a sötét, mégis rendkívül izgalmas korszakból.

Az Oszmán Birodalom felemelkedése

Ez a már-már játékfilmszerű dokumentum-sorozat, az Oszmán Birodalom azon időszakát vizsgálja, mikor II. Mehmed Konstantinápolyt tervezi meghódítani. Ez a széria azért számít rendkívül különlegesnek, mert a neves szakértők elemzésein túl tanúi lehetünk egy izgalmas kalandfilmnek is.

Who killed Malcolm X?

A Who killed Malcolm X? című doku-sorozat Abdur-Rahman Muhammad aktivistával készített bensőséges interjúk alapján vizsgálja a hivatalos nyomozás által felvetett további kérdéseket. Valóban az elítélt vádlottak voltak felelősek a társadalmi igazságosságért küzdő vezető haláláért, vagy a valódi bűnösök szabadon távozhattak?

Ebben a dokumentumfilmben megismerheted az ügyet övező részleteket, és bizonyítékokat kapsz arra, hogy a három elítélt közül kettő ártatlan volt.

Five Came Back

A Five Came Back című minidokumentumfilm-sorozat öt hollywoodi filmes történetét meséli el, akik a fegyveres erőkhöz vonultak be, hogy dokumentálják a II. világháborút.

Munkájukat öt kortárs filmrendező – Paul Greengrass, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Guillermo del Toro és Lawrence Kasdan – elemzi, és a dokumentumfilmben szereplő archív felvételeket Meryl Streep narrálja.

Secrets of Great British Castles

Dan Jones történész Nagy-Britannia hat leghíresebb kastélya, köztük Warwick, Dover, Caernarfon, a londoni Tower, Carrickfergus és Stirling lenyűgöző történetét mutatja be. A kastélyok legnagyobb bűntetteiről szóló tudósítások és a szórakoztató tényfeltárások között ez a brit doku-sorozat mindenképp rendkívül élvezetes, akár történelemrajongó vagy, akár nem.

A figyelmetekbe ajánljuk