Kutyák szigete
Fotó: Netflix

Az 5 legjobb animációs film, amit felnőttként élvezhetünk igazán

A rajzfilmeket hajlamosak vagyunk gyerekkori emlékekhez kapcsolni, pedig ez egyáltalán nem törvényszerű: rengeteg olyan alkotás van, amely annyira összetett témákkal foglalkozik, hogy csak felnőtt fejjel tudunk igazán elmerülni benne. A filmtörténet legelismertebb, felnőtteknek szóló animációs filmjei közül mutatunk most be ötöt.


​Kutyák szigete (2018)

Miután 2009-ben ugyanezzel a technikával dolgozta fel Roald DahlA fantasztikus Róka úr című művét, Wes Anderson visszatért a stop-motion animációhoz. A 2018-as Kutyák szigete máig a kultikus rendező egyik legsikeresebb filmjének számít. Bár beszélő kutyák a főszereplői, valójában egy elég sötét hangulatú, felnőtteknek szóló történetet mesél el egy jövőbeli Japánról, ahol egy betegség miatt minden négylábút egy szeméttel teli szigetre száműznek.

​Akira (1988)

A disztópikus Neo-Tokióban játszódó film az animáció történetének egyik legnagyobb hatású alkotása. Világsikere hozzájárult az anime népszerűsítéséhez a nyugati országokban, és továbbra is nagy inspirációt jelent az élőszereplős hollywoodi sci-fik és fantasyk számára. A telekinetikus képességekkel rendelkező főhős története igazi csemege a sötét és elgondolkodtató, mégis akciódús filmek kedvelőinek.

​Páncélba zárt szellem (1995)

Mamoru Oshii eredeti, 1995-ös animéje a mai napig a cyberpunk műfaj időtlen klasszikusának számít. A film korát megelőzve feszegeti a technológiai megoldások emberi testtel való ötvözésének problémáit, emiatt pedig elképesztő hatással volt a hollywoodi filmekre is – a Mátrix-franchise például egészen biztosan nem készült volna el nélküle.

2017-ben élőszereplős változat is készült belőle Scarlett Johansson főszereplésével.

​A vad bolygó (1973)

Az Ygam bolygón az apró méretű emberek elenyésznek az őket háziállatként tartó Traagokhoz képest. A helyzet akkor kezd bonyolódni, amikor egy fiatal Traag örökbe fogad egy embergyermeket, a fennálló társadalmi rendszer pedig lassan újraértékelődik. A hetvenes évek jellegzetes vizuális stílusában animált francia-csehszlovák film az egyik első alkotásként mutatta be, milyen mélységeket lehet elérni a pszichedelikus látvány és a sci-fi elemek ötvözésével.

​Loving Vincent (2017)

A Loving Vincent a filmtörténet első olyan alkotása, amely teljes egészében festett képkockák összeállításával készült. A mű egy Armand Roulin nevű férfiről szól, akinek az a célja, hogy eljuttassa Vincent Van Gogh utolsó levelét a néhai festő testvérének. A főhős utazása során megpróbál mindent megtudni az impresszionista festő halálának körülményeiről.

A film alkotói minden egyes kockát Van Gogh stílusát utánozva festettek meg, teljesítményüket a szakma pedig számos díj mellett Oscar-jelöléssel jutalmazta.

A figyelmetekbe ajánljuk