Scarlett Johansson 2023-ban
Fotó: Getty Images

Scarlett Johansson beperelte a képmását felhasználó mesterséges intelligenciát

Az amerikai színésznő azt követően tett jogi lépéseket, hogy egy reklámban – egy mesterséges intelligencának köszönhetően – az engedélye nélkül használták fel a képmását.


A 22 másodperces reklám– amelyet a Lisa AI: 90's Yearbook & Avatar nevű képgeneráló alkalmazás az X-en tett közzé – olyan felvételekből áll. melyek még 2020-ban, a Fekete Özvegy forgatásán készültek a színésznőről.

Ez is érdekelhet: Ha így folytatjuk, a mesterséges intelligencia hamar Istenné válhat

A 38 éves Johansson képviselői megerősítették, hogy miután október 28-án ráleltek a reklámra, megtették a megfelelő jogi lépéseket.

Nem vesszük félvállról az ilyen dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között minden jogorvoslati lehetőségünkkel számolunk

közölte az ügyben eljáró ügyvéd, Kevin Yorn a Varietynek. A hirdetést azóta levették.

A videó egy Johanssonról készült kulisszák mögötti klippel kezdődött az említett Marvel-film kulisszái mögül.

Mi a helyzet srácok? Scarlett vagyok, és szeretném, ha velem jönnétek

– kezdi meg mondandóját a színésznő. Ezután a képernyő átvált az MI által generált, rá hasonlító fotókra. Emellett a színésznőt utánzó hang is folytatja a beszédet az alkalmazás népszerűsítése céljából.

Ezt is olvasd el! Ezt a cikket vajon már egy gép írta?

mesters\u00e9ges intelligencia

Fotó: Shutterstock

Nem csupán az avatarokra korlátozódik az appunk. Képeket is készíthetsz szöveggel, sőt, akár videókat is a mesterséges intelligencia segítségével. Szerintem nem szabad kihagynod

– szól a hamisított narráció.

Az apró betűs rész a hirdetés alatt kiemeli: a képeket Lisa AI készítette és semmi köze a felvételen látható személyhez. A hiba viszont abban rejlik, hogy az Oscar-jelölt színésznő még ebbe sem egyezett bele.

Nem Johansson az egyetlen hollywoodi színész, aki nyilvánosan felszólalt a nevük és képmásuk MI általi felhasználása ellen. Október elején Tom Hanks közösségimédia-felületén figyelmeztette rajongóit egy fogászati termék miatt, amely az őt ábrázoló generált képet használta fel a reklámvideójához.

Vigyázat! Semmi közöm hozzá

– írta Instagram-sztorijában.

Több szerző már a Meta által kifejlesztett ChatGPT-t is beperelte a közelmúltban a szerzői jogok megsértése miatt.

A figyelmetekbe ajánljuk