Gustav Klimt Bécsben, 1902-ben.

A mesterséges intelligencia segítségével támasztották fel Klimt elégett képeit

A Google az elégetett Gustav Klimt-festmények rekonstruálására használta a mesterséges intelligenciát. Most először láthatjuk, hogyan nézhettek ki a művek színesben.


1945-ben, a második világháború utolsó hónapjaiban lángba borult egy ausztriai kastély, amelyben megszámlálhatatlanul sok fontos műalkotás volt megtalálható. A nácik a kastélyt a műkincsek tárolására használták, és a történészek úgy vélik, hogy szándékosan gyújtották fel az épületet. A feltehetően elpusztult festmények közül három Gustav Klimt-festmény, az Orvostudomány, a Filozófiaés a Jogtudománycímű alkotások is a tűzvész áldozataivá váltak.

Az előbb említett három képekről csak fekete-fehér fotók maradtak fenn, egészen mostanáig.

A bécsi Belvedere Múzeummal együttműködve a Google Arts & Culture gépi tanulási technikák segítségével rekonstruálta, hogyan néznének ki a festmények színesben. A projekt egy új, Klimtnek szentelt online központ része, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy felfedezzék a művész életét, hatását és kevésbé ismert műveit is – írja a Mashable.

A kutatók több forrásból származó inputokat vettek alapul, hogy létrehozzanak egy algoritmust, amely úgy színezi ki a festményeket, ahogyan azok a Klimt-szakértők szerint valójában kinéztek. A forrás fontos részét képezték a színeket leíró újsághírek, például a Filozófia című festmény égboltjának élénk zöldje a korabeli beszámolókból származó információknak köszönhető. Emellett Klimt az idő tájt készült művei is hasznos forrásnak minősültek.

Az eredmény számomra meglepő volt, mert még azokon a helyeken is képesek voltunk színezni, ahol nem volt releváns információnk, a gépi tanulásnak hála megbízhatónak mondható feltételezéseink vannak arról, hogy Klimt bizonyos színeket hogyan használt

– mondta Dr. Franz Smola, a Belvedere Múzeum kurátora a Google által adott nyilatkozatában.

A figyelmetekbe ajánljuk