Bassins de Lumières digitális Klimt kiállítás

Hiányoznak a kulturális programok? Hiányoznak az európai nagyvárosok? Hiányzik az utazás? Kezdünk átbillenni az év második felébe, amely, ha szerencsénk van, jobban alakul, mint az első, és hamarosan új élményekkel gazdagodhatunk. Három új tárlatot ajánlunk Firenzéből, Bordeaux-ból és Oslóból.


Michelangelo kamrája Firenzében

2020-ra ígérték a Medici-kápolna egy titkos kamrájának megnyitását: Firenze legrégebbi, 393-ban alapított temploma, a San Lorenzo három csodálatos kápolnával rendelkezik, ezek közül a Medici-kápolna a Medici hercegek temetkezési helye, ahol Michelangelo építészként és szobrászként is dolgozott. A reneszánsz mester 1530 nyarán, V. Károly spanyol csapatainak ostroma alatt mintegy két hónapig rejtőzködött a templom alagsorában, ahol rajzolással ütötte el az időt: szénnel és krétával rajzolt a falakra, régebbi alkotásainak részleteit felidézve.

A titkos helyiséget csak 1975 novemberében fedezték fel a Mediciek egykori családi temploma alatt. A falakat borító rajzok egy részét a szakértők azonnal Michelangelónak tulajdonították, és helyreállítás céljából lezáratták a termet. A munkálatok során a rajzokon kívül számítások, szavak és graffitik is előbukkantak a falakon. A kamrát 2020 végén nyitják meg a nagyközönség előtt.

Digitális Klimt Bordeaux-ban

A Culturespaces nemrég megnyitotta Bordeaux-ban a világ legnagyobb digitális művészeti központját, ahol 12 ezer négyzetméternyi falfelület áll rendelkezésre a nagyszabású tárlatok rendezésére. A Bassins de Lumières az egykori világháborús tengeralattjáró-bázis gyomrában kap helyet. A cég már működtet hasonló, nagyon sikeres vállalkozásokat Provence-ban és Párizsban, de ez, a harmadik digitális tárlat az eddigieknél jóval nagyobb lesz.

Erős felütéssel indul a gigantikus művészeti projekt, ugyanis a szecesszió egyik legnevesebb képviselőjével, Gustav Klimttel nyitják meg az új kiállítóhelyet. A helyszín adottságait maximálisan kihasználva az óriási, 110 méter hosszú medencék vizének tükröződésére alapoznak, ezzel újabb dimenziót nyitva a látogatók előtt. A vizuális kényeztetés mellé audioélmény is társul: 90 projektor és 80 hangszóró idézi majd meg Klimt egyedi világát.

Munch új otthona Oslóban

2020 őszén az Oslo-fjordnál új múzeum nyílik, amely kifejezetten abból a célból épült, hogy a világ legnagyobb Edvard Munch-gyűjteményének helyet biztosítson. A hét emeleten 11 kiállítási területet alakítottak ki, ahova a múzeum tulajdonában levő 28 ezer Munch-műből válogatnak alkotásokat.

A művész képeinek állandó tárlata mellett norvég és külföldi kortárs művészek időszakos kiállításai kapnak még helyet a komplexumban, ahol a tervek szerint koncerteket, felolvasó- és vitaesteket, valamit különböző kulturális összejöveteleket is szerveznek majd. A művészeti élmény után a legfelső szinten található étteremben költhetjük el vacsoránkat, és gyönyörködhetünk a páratlan kilátásban.

A figyelmetekbe ajánljuk