brown cross under blue sky during daytime

Több ezer éves templomot fedeztek fel a föld alatt

Egy új tanulmány szerint vaskori templomkomplexumok és középkori építmények nyomait fedezték fel az észak-írországi Navan-erőd alatt.


A Navan-erőd az észak-írországi Armagh városának közelében található. Jelenleg egy kör alakú földdarab látszódik ki belőle, de az 1960-ban megkezdett kutatások úgy sejtették, hogy évszázadokig az uralkodók helyszínéül szolgálhatott az erőd, köztük az Ulster Királyság uralkodóinak is.

commons.wikimedia.org/Jon Sullivan

A mostani tanulmány megerősítette ezeket a feltételezéseket és pontosabb elemzésekkel is szolgált. A régebben feltárt épületcsoportokat eddig különálló épületeknek hitték, de kiderült, hogy egy 240 méter széles templomkomplexumról van szó. Mellette középkori leleteket is találtak, ami bizonyítékul szolgál, hogy az erőd a vaskor után is használva volt az elit által.

Hogy pontosan mi maradt fenn ezekből, még nem látni. Patrick Gleeson, Queen's Egyetem régésze távérzékeléses technológiával és geofizikai felméréssel tanulmányozták a területet, ezek lehetővé teszik, hogy a föld alatt rejtőző, máshogy nem látható nyomokat és maradványokat is megtalálhassák. A későbbiekben a csapat mindenképp szeretné elkezdeni az ásatásokat is.

Forrás: Live ScienceA figyelmetekbe ajánljuk