Fotóversenyt nyert egy mesterséges intelligencia által kreált kép

Fotóversenyt nyert egy mesterséges intelligencia által kreált kép

Boris Eldagsen nyerte el a Sony World Photography Awards fődíját, de nem sokkal később vissza is adta azt.


Egy művész visszautasított egy díjat egy neves fotópályázaton, mert mesterséges intelligencia által generált művet küldött be, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a verseny nem tud foglalkozni az ilyen módon készült művészettel. A verseny szervezői viszont azt mondták, hogy nem tudták, hogy a mű milyen mértékben használta a mesterséges intelligenciát – számolt be róla a RobbReport.

Boris Eldagsen nyerte a Sony World Photography Awards díját A villanyszerelő című munkájával. A mű egy régi fényképnek tűnik, azonban a látszat csal. A győztes képet valójában egy mesterséges intelligencia generálta a DALL-E 2 segítségével.

Ez is érdekelhet:Egy mesterséges intelligencia saját nyelvet fejlesztett ki?

Kijelentette, hogy azt akarta tesztelni, hogy a versenyek fel vannak-e készülve a mesterséges intelligenciával készült képekre, ám szomorúan vette tudomásul: nincsenek.

A nyílt pályázatokon való részvétellel szeretném felgyorsítani a folyamatot, hogy a díj szervezői tudatosítsák ezt a különbséget, és külön versenyeket hozzanak létre az AI által generált képek számára

– nyilatkozta Eldagsen.

Eldagsen elmondta, hogy 1989 óta foglalkozik fotózással, de művészi érdeklődése a mesterséges intelligenciában rejlő kreatív lehetőségek felé fordult. Ez számára közös alkotást jelent a mesterséges intelligenciával, amelyben ő a rendező.

A Sony World Photography Awards szervezője eddig nem szólalt meg az ügyben.

A figyelmetekbe ajánljuk