Ijesztő módon él vissza egy mesterséges intelligencia az emberek fotóival

Ijesztő módon él vissza egy mesterséges intelligencia az emberek fotóival

A PimEyes nevű arcfelismerő keresőoldal, amely „biometrikus emberi arclenyomatokat" készít, állítólag elhunyt személyek lopott fotóit használta fel algoritmusainak betanításához.


A Wired beszámolója szerint a piszkos ügy egy szoftvermérnöknek, Cher Scarlettnek köszönhetően derült ki. A nő az oldalon saját magáról készült képek után kutatott, amikor egészen megdöbbentő dolgot talált: fotókat az édesanyjáról, a régen elhunyt dédnagymamájáról, és ami talán a legmegdöbbentőbb, a húgáról, aki 2018-ban, 30 évesen hunyt el.

Scarlett szerint ezek a fotók mind olyan képek voltak, amelyeket ő és a családja személyesen töltött fel az Ancestry.com oldalra, amely oldal nyíltan tiltja az oldalain és szolgáltatásain történő adatgyűjtést, valamint a honlapon található bármely tartalom vagy információ továbbértékesítését, reprodukálását vagy közzétételét.

Ez is érdekelhet:4 egykori amerikai elnök DNS-ét is az űrbe viszik

De ez nem csupán az Ancestry szabályzatának megsértése. Scarlett elhunyt családtagjai nem adhattak engedélyt a PimEyesnek arra, hogy az algoritmusukat ezekkel a fotókkal teszteljék.

Ez a fajta jogsértés kísértetiesen hasonlít Henrietta Lacks történetéhez, akinek sejtjeit évtizedek óta használják az orvosi kutatásban és a gyógyszerfejlesztésben - de a sejteket a halála után, a beleegyezése nélkül gyűjtötték, szaporították és terjesztették a kutatáshoz.

Henrietta Lacks történetéről ebben a cikkünkben olvashatsz hosszabban: A „halhatatlan" nő, akinek a halála megváltoztatta a világot

PimEyes pedig nem meglepő módon nem sok magyarázattal tudott szolgálni.

A PimEyes csak olyan weboldalakat másol át, amelyek ezt hivatalosan engedélyezik számunkra.Ez nagyon kellemetlen hír volt, hogy valahogy mégis megszegték a szabályt

– nyilatkozta Giorgi Gobronidze, a cég igazgatója.
És bár az oldal technikailag rendelkezik egy opt-out funkcióval, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy korlátozzák egy adott képük használatát, Gobronidze elismerte, hogy funkció nem fog mindig 100 százalékos hatékonysággal működni.

A cégnek azonban nem ez az első balhéja. A gyermekek adatainak védelme ugyanis széles körben aggodalomra adott okot. Azonban Gobronidze elmondta, hogy a PimEyes január 9-től többlépcsős biztonsági protokollt indított a kiskorúak védelme érdekében.

Azonban ezek a szabályok nem mindig érvényesek. Több szakértő is azt állította, hogy az oldal lehetővé teszi a zaklatást és más visszaéléseket.De arra is figyelmeztettek, hogy az olyan oldalakról ellopott adatok, mint az Ancestry, nem csak az elhunytaknak ártanak. Az adatokat felhasználhatják az emberrablásra, zaklatására és más módon történő bűncselekményekre, amelyektől felhasználók csupán egy kattintásra vannak.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk