a Vulcan űrrakéta

4 egykori amerikai elnök DNS-ét is az űrbe viszik

Az elnökök szimbolikus maradványai a Star Trek szereplőihez és stábjához csatlakoznak.


A texasi székhelyű Celestis űrtemetkezési vállalat George Washington, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Ronald Reagan előtt tiszteleg azzal, hogy DNS kapszuláikat az űrkutatási cég hamarosan induló Enterprise mélyűr-emlékrepülésére küldi, több elhunyt Star Trek legenda és sci-fi szupersztár mellett. A küldetést a Celestis blogbejegyzésben jelentette be.

Ez is érdekelhet: Fehér Ház: a hétvégén lelőtt objektumok nem földönkívüli eredetűek

Nichelle Nichols, DeForest Kelley, a Star Trek alkotója, Gene Roddenberry, felesége, Majel Barrett Roddenberry, James "Scotty" Doohan, a Star Trek mérnöke, Douglas Trumbull, a 2001: Űrodüsszeia és a Harmadik típusú találkozások VFX-mestere és még sokan mások hamvasztott maradványai és DNS-mintái mellett ezek az elnöki felajánlások valamikor idén fognak felszállni a United Launch Alliance Vulcan rakétájában elhelyezett speciális kapszulákban.

Washington, Eisenhower, Kennedy és Reagan elnökök hajmintáit − amelyek eredetileg Louis Mushro gyűjteményéből származnak − a hozzájuk tartozó eredetiségigazolásokkal együtt egy névtelen adományozó ajándékozta a Celestisnek azzal a céllal, hogy mélyűri küldetésen szerepeljenek. Louis Mushro jól ismert sztárhajgyűjtő és -értékelő volt, aki 2014-ben bekövetkezett halála előtt szakértőként szerzett hírnevet ezen a területen. Ezek a hajminták több éven át egy klimatizált létesítményben voltak a küldetésre való felkészülés céljából.

Ha tovább olvasnál: Mi várhat ránk egy új bolygón, ha el kell hagynunk a Földet?

Az Enterprise minden mércével mérve történelmi küldetés. A Celestis átfogó célja, hogy segítse az emberiség terjeszkedését a Naprendszerben. Azzal, hogy ezeknek az amerikai ikonoknak a DNS-ét hozzáadjuk az Enterprise-hoz, előfutárt hozunk létre a jövőbeli emberi küldetésekhez, és kiegészítjük a mélyűr emberi felfedezésének történelmi rekordját

− mondta Charles M. Chafer, a Celestis, Inc. társalapítója és vezérigazgatója a cég blogbejegyzésében.

A Celestis első Enterprise-járata várhatóan 150 millió és 300 millió kilométer távolságra fog eljutni a Föld-Hold rendszeren túli mélyűrbe. Tiszteletbeli emlékmissziójuk több mint 200 repülőkapszulát tartalmaz majd, amelyek hamvak maradványait, DNS-anyagot, személyes üzeneteket és a nemzetközi ügyfelek szívből jövő üdvözleteit tartalmazzák.

A Vulcan fő feladata egyébként a pittsburghi Astrobotic űrkutatási vállalat Peregrine holdraszálló űrhajójának a Hold felszíne felé lökése lesz. A Vulcan Centaur felső fokozata ezután tovább merészkedik a mélyűrbe, végül Nap körüli pályára áll, és az emberiség legtávolabbi előőrsévé válik.

A 2023-as Enterprise-járat két prototípus műholdat is szállít majd az Amazon Kuiper-projekt nevű internetes konstellációja számára.

Forrás: space.com


A figyelmetekbe ajánljuk