mesterséges intelligencia

Fél nap alatt országokat kényszeríthet térdre, a bíróságok döntéshozatalában már most kulcsszerepe van és újságírókat és híradósokat is képes helyettesíteni a mesterséges intelligencia (MI) – mondja a Fehér Háznak is dolgozó MI-szakértő, Tilesch György.


Tilesch György, globális MI-szakértő, vállalatvezető, tanácsadó, szerző. Magyar–amerikai kettős állampolgár, 10 éve él a Szilícium-völgyben. Dolgozott többek között az EU-nak, a Fehér Háznak a NASA-nak és Microsoftnak is. A Válasz Online az újonnan megjelenő könyve apropóján készített vele interjút, ahol sci-fibe illő gondolatokról tudhattuk meg, hogy ez mára már valóság.


George Tilesch, vagyis Tilesch György

Youtube/Global Startup Awards

Hitelt csak feltöltött telefonnal 

Tilesch többek között arról is beszélt az interjúban, hogy az MI-nek már most mekkora szerepe van a hétköznapjainkban. Például, ha hitelt szeretnénk igényelni az USA-ban telefonos applikáció segítségével, akkor nem árt, ha mindezt teljesen feltöltött mobillal tesszük, mivel a rendszer (az MI) még azt is figyelembe veszi, hogy a telefonunk milyen töltöttségi állapotban van: rosszabb adósnak minősül, aki lemerülőben lévő telefonját használja.

 „Az MI parancsára tettem” 

Tilesch szerint egyre többször hallhatjuk majd ezt a védekezést a jövőben. Akár a bíróságokon. Az USA-ban például a feltételes szabadlábra helyezések eldöntésénél az estek közel harmadánál MI-rendszereket használnak a bíróságokon a döntéshozatal támogatására.

Az Amazonnál – ugyancsak az MI javaslata alapján – hetekig a fehér szoftverfejlesztő férfiakat részesítette előnyben a rendszer CV-k alapján. Döbbenet, de igaz.

Nem a kamionosok veszítik el először a munkájukat

A betanított szellemi munkások munkája forog leginkább veszélyben Tilesch elmondása szerint:

„Akik elvégeztek valamilyen kevésbé piacképes főiskolai képzést, és most Excel-táblákat töltögetnek egy autógyárban vagy egy multi szolgáltató központjában. (…) Tartok tőle, hogy sok ember már nem fogja visszakapni a régi munkáját, mert a karantén alatt lecserélték szoftverre."

– mesélte

Akár ezt a cikket is írhatta az MI, hiszen a Microsoft az MSN újságíróinak harmadát lecserélte már robotriporterekre, akik algoritmus alapján minden gond nélkül képesek az általános híreket megosztani.

Az interjúban Tilesch beszél még arról is, hogy hogyan lehet egy országot fél nap alatt térdre kényszeríteni számítógépekkel, mi az MI szerepe a járványhelyzetben, illetve milyen az USA, Kína és Európa hozzáállása a mesterséges intelligenciához.

A figyelmetekbe ajánljuk