mesterséges intelligencia
Shutterstock

Ha így folytatjuk, a mesterséges intelligencia hamar Istenné válhat

Egy befektető megkongatta a vészharangokat az egyre intelligensebb gépekkel kapcsolatos versenyfutás miatt, amelyek szerinte hamarosan „isteni rangra emelkedhetnek".


Ian Hogarth, aki hatalmas összegeket fektet a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, nemrég a Financial Times oldalára írt egy véleménycikket, ahol elmondta, hogy egy gépi tanulással foglalkozó kutató azt mondta neki, hogy a küszöbén vagyunk annak, hogy kifejlesszük a mesterséges általános intelligenciát (AGI) – vagyis egy olyan mesterséges intelligenciát, amely képes mindenre, amire az ember is.

Olvasd el ezt is! 6 pillanat, amikor a mesterséges intelligencia a frászt hozta az emberiségre

Ettől még Hogarth is megijedt, ami nem véletlen: régóta ellentét van a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek kifejezetten AGI-ra törekvő céljai és a gépi tanulással foglalkozó szakértők félelmei között – a közvéleményről nem is beszélve.

Ha úgy gondolja, hogy közel lehetünk egy potenciálisan veszélyes dologhoz, nem kellene figyelmeztetnie az embereket arra, hogy mi történik?

– kérdezte a befektető a kutatótól.

Hogarth szerint az említett kutató is érezte a felelősséget, de úgy tűnt, „sok kutatóhoz hasonlóan, őt is magával ragadta a fejlődés gyorsasága".

Mélységesen helytelennek éreztem, hogy a Föld minden életét érintő, potenciálisan következetes döntéseket magáncégek egy kis csoportja hozhat demokratikus felügyelet nélkül

– írta a befektető

Hogarth szerint az első igazi AGI megalkotásáért versenyző kutatóknak eszük ágában sincs lelassítani a fejlesztéseket, hogy meghallgassák, hogy mit gondol a világ többi része Megjegyezte: neki is van ebben felelőssége, hiszen több mint 50 mesterséges intelligenciával kapcsolatos startupba fektetett bele.

A befektető kifejtette, hogy a hárombetűs mozaikszó nem tudja kifejezni azt, amit az AGI jelentene a világban: szerinte érdemesebb Isten-szerű mesterséges intelligenciaként emlegetni.

Egy szuperintelligens számítógép, amely önállóan tanul és fejlődik, amely felügyelet nélkül megérti a környezetét, és amely képes átalakítani a körülötte lévő világot.

Hogarth szerint még egyértelműen nem tartunk itt, de rendkívül nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor érünk el idáig.

Az istenhez hasonló mesterséges intelligencia olyan erő lehet, amelyet nem tudunk irányítani vagy megérteni, és amely az emberi faj elavulását vagy pusztulását hozhatja el. Úgy rohannak a célvonal felé, hogy nem tudják, mi van a túloldalon".

– írta.

Ez is érdekelhet: A techóriások vezetői rettegnek a mesterséges intelligenciák fejlődésétől

A befektető azt tervezi, hogy ő maga „ felelősségteljesebb" vállalkozásokba fektet majd be, de nem hiszi, hogy ettől változna bármi.

A verseny folytatódni fog. Valószínűleg egy katasztrófára lesz szükség ahhoz, hogy felébredjen a közvélemény és a politikai döntéshozók

– írta


A figyelmetekbe ajánljuk