börtönrács

1 évig ült ártatlanul börtönben a mesterséges intelligencia miatt egy férfi

A chicagói rendőrség visszaélt egy megbízhatatlan lövésérzékelő technológiával, amelynek következtében egy ártatlan férfit le is tartóztattak.


A közel egy év börtönbüntetés után felmentett, 65 éves chicagói lakos, Michael Williams pert indított a város ellen azzal az indokkal, hogy a ShotSpotter nevű, vitatott mesterséges intelligenciaprogramnak köszönhetően tartoztatták le bizonyítékok nélkül – számolt be a különös esetről az Associated Press.

Williams és a The MacArthur Project nevű emberi jogi csoport által benyújtott szövetségi kereset azt állítja, hogy a rendőrök vakon bíztak a lövést lokalizáló technológiában, ami nemcsak indokolatlan letartóztatáshoz vezetett, hanem végül megakadályozta a rendőrséget abban, hogy más nyomokat is kövessen.

Ha a férfi a pert megnyeri, Chicagónak be kell szüntetnie minden ShotSpotter-tevékenységet. Ez pedig óriási érvágás lenne, hiszen a város tavaly újította meg 33 millió dolláros szerződését a technológiai céggel. Így az ügy komoly fordulópontot jelenthet a mesterséges intelligenciával támogatott rendőri tevékenységek bevezetésében.

A ShotSpotter azonban eddig is köztudottan ellentmondásos volt. A MacArthur Project 2021-es jelentése szerint a ShotSpotter riasztások 89 százaléka nem tartalmazott semmilyen helyszíni bizonyítékot, míg egy ugyanebben az évben a Vice által készített vizsgálat faji megkülönböztetéssel is vádolta a szoftvert.

A rendőrség még az indítékot sem erősítette meg Williams esetében, akit azzal vádoltak, hogy lelőtte a 25 éves Safarian Harringot, miközben hazavitte őt egy rendőri brutalitás elleni tüntetésről.

A hatóságok kezében mindössze egy hangtalan biztonsági felvétel volt egy autóról, valamint egy ShotSpotter-riasztás.

A cég nyilvánvalóan cáfolta a pontatlanságra és a faji elfogultságra vonatkozó állításokat, és pénteki nyilatkozatában kiállt amellett, hogy az AI-rendszerük „rendkívül pontos, 97 százalékos összesített pontossági rátával rendelkezik a valós idejű észlelésekhez minden ügyfél esetében", és úgy működik, hogy feltérképezi a „lövések és gyilkosságok objektív adatait".

Ettől függetlenül a vádak rendkívül súlyosak, az ügyet pedig jelenleg is felülvizsgálják.

A figyelmetekbe ajánljuk