Nők milliói inkább egy medvével futnának össze egy erdőben, mintsem egy idegen férfival

Nők milliói inkább egy medvével futnának össze egy erdőben, mintsem egy idegen férfival

Egy újabb nap, egy újabb hipotetikus felvetés a közösségi médiában, ami igencsak megosztja az embereket. A legfrissebb nők felé irányuló kérdés így hangzik: inkább egy férfival vagy egy medvével lennél egyedül az erdőben?


Bár egyöntetű válasz nincs, a TikTokon, az Instagramon és az X-en szép számmal vannak nők, akik egyértelművé tették, hogy inkább a medvét választanák. Bár ez egyes férfiak körében dühöt váltott ki az online térben, mindezek mellett érdekes diskurzus alakult ki a jelenség körül.

A trendet egy TikTok-videó tett népszerűvé, amelyet több mint 16,7 milliószor néztek meg. A felvételen egy riporter nyolc nőt kérdez meg az utcán, hogy inkább egy férfival vagy egy medvével ragadnának egy erdőben. A nyolcból heten nagyon kevés habozással az utóbbira voksoltak. A férfi kontra medve-jelenségnek számtalan változata létezik, a kérdést felteszik barátok egymásnak vagy éppen családtagok és párok értekeznek róla.

Arra a kérdésre, hogy miért a medvét választanák, a nők hasonló válaszokat adtak:

a medvénél pontosan ismert, hogy milyen potenciális veszélyek leselkednek rájuk, és tudják, hogy elméletben, hogyan élhetik túl a találkozást.

Lehetetlen statisztikai elemzést végezni arról, hogy egy adott ember veszélyesebb lenne-e, mint egy medve, hiszen mindannyian sokkal több időt töltünk emberek közelében, mint a vadonban. Ennek az egyértelműen hipotetikus kérdésnek pedig semmi köze a túlélési készségekhez vagy ahhoz, hogy meg tudunk-e különböztetni egy fekete medvét egy barnamedvétől.

Az a tény, hogy a nők egyáltalán fontolóra veszik ezeket a kérdéseket, azt jelenti, hogy teljesen elbuktunk a biztonságos társadalom megteremtésében

– írta egy felhasználó az X-en.

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben világszerte csaknem 89 ezer nőt és lányt öltek meg szándékosan. Továbbá az is kiderült, hogy világszerte minden harmadik nő tapasztalt már párkapcsolati erőszakot vagy nem partneri szexuális erőszakot, amelyek közé tartozik a családon belüli erőszak. Ezzel szemben a medve által okozott halálesetek jóval csekélyebb mutatókon állnak.

De Magyarországon sem rózsás a helyzet: az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt gyilkol meg párja vagy volt párja.

A feltételezés némi feszültséget okozott, mivel néhány nő azzal érvelt, hogy a férfiak soha nem fogják igazán megérteni, milyen nőnek és ezzel együtt sebezhetőnek lenni. Ugyanakkor sok ellenző valószínűleg félreérti a hipotetikus kérdés definícióját.

A hipotetikus felvetések nem feltétlenül valósak, sokkal inkább arra szolgálnak, hogy segítsenek megmagyarázni vagy megérteni helyzeteket. Olyan, mint egy színlelt szituáció, amit arra használunk, hogy megtanuljunk vagy elgondolkodjunk valamiről.

A medve kontra férfi-jelenség pedig pont azt szeretné megmutatni, hogy a nők mennyire nem érzik biztonságban magukat. A trend egyáltalán nem azt bizonygatja, hogy minden férfi ijesztő, és hogy az erdő egyik legveszedelmesebb állata ne lenne dermesztő bárki számára.

Bármennyire is a nemek harcának tűnik ez a kérdés, mégsem így van, hiszen sok férfi is megosztotta a véleményét a helyzetről, és a medve oldalára állt.

A figyelmetekbe ajánljuk