Colin Farrell és Vince Vaughn a True Detective második évadában

Az egyre felkapottabb fogalom eredetileg olyan sorozatot takar, aminek nincs fix szereplőgárdája, és minden része egy-egy teljesen különálló, egymáshoz inkább csak témában és hangulatban kapcsolódó történetet dolgoz fel. A köznyelvben azonban olyan alkotásokra is használjuk, amelyekben egy évad alkot kerek egészet, a következő szezon pedig más színészekkel jár körül egy másik sztorit. Mi mindkét értelmezést figyelembe vettük, amikor összeállítottuk ezt a listát – mutatjuk, szerintünk melyik most az 5 legizgalmasabb antológia-sorozat.


​Love Death + Robots

A teljesen különálló sztorikból felépített animációs antológiasorozatok közül talán a legizgalmasabb a Love Death + Robots, aminek minden epizódját egy-egy nemzetközi animációs stúdió készíti. Valamilyen formában minden rész a címben szereplő három koncepció valamelyikével, a szerelemmel, a halállal vagy robotokkal foglalkozik, és egymást váltják a nyomasztóbb és könnyedebb epizódok: van itt utópisztikus vígjáték, sötét sci-fi és horror-fantasy is. A sorozatból egyelőre három évad érhető el, a színvonalat pedig többek között David Fincher felügyeli producerként.

​Star Wars: Visions

Hasonló koncepció alapján készült a Star Wars: Visions eddigi két évada is, annyi csavarral, hogy nem szimpla animációról, hanem konkrétan animéről van szó. Minden epizódot egy-egy japán animestúdió készít a Disney felügyelete alatt, és minden rész teljesen különálló történetet mesél el a Star Wars lazán értelmezett univerzumából, szóval a legismertebb karakterekre ne számítsunk, helyettük teljesen új, sokszor névtelen harcosok állnak ki az Erő sötét oldala ellen. A szokatlan kombináció a legtöbb részben nagyon üdítően hat, az egyik legemlékezetesebb epizódban például egy fénykardos szamuráj egy középkori japán faluban küzd meg a gonosszal.

​Black Mirror

A Netflix-korszak egyik legnépszerűbb alkotása egy sci-fi antológiasorozat teljesen különálló részekkel, amit talán senkinek sem kell bemutatnunk. Kreatív történetmesélési eszközei és kiváló színészi teljesítményei mellett valószínűleg azért ennyire felkapott, mert sci-fi szemüvegen keresztül, kíméletlen őszinteséggel foglalkozik mindannyiunkat érintő témákkal. A sorozat görbe tükröt mutat modern társadalmunk közösségimédia- és technológiahasználatával szemben, és a legtöbb rész a lehető legrosszabb forgatókönyvet mutatja be a nem is olyan távoli jövőből. A legfrissebb, hatodik évad 2023-ban jött ki, és pár hónapja hivatalossá vált, hogy készül a hetedik szezon is.

​Fargo

Nem gyakori jelenség, hogy ha egy közel harminc évvel korábbi, kritikusok és nézők által egyaránt kedvelt kultikus filmet adaptál valaki a tévéképernyőre, abból kiemelkedő alkotás születik. Na, ez sikerült mégis Noah Hawleynak, amikor 2014-ben az FX gyártásában bemutatta a Fargo első évadát. Korunk egyik legkiemelkedőbb antológiasorozata csak lazán, helyszíneiben és hangulatában kapcsolódik a Coen-fivérek 1996-os klasszikusához; minden szezonja külön történetet mesél el, külön szereplőgárdával. A talán legjobban sikerült első évadban Martin Freeman és Billy Bob Thornton, a szintén kiemelkedő harmadik szériában pedig Ewan McGregor a főszereplő, utóbbi ráadásul két külön karakter bőrébe is belebújik – és akkor még csak pár nevet emeltünk ki a sztárparádéból. Jó hír, hogy az alig egy héttel ezelőtt befejezett ötödik etap nagyon jó kritikai visszhangot kapott, ráadásul a cselekmény tökéletesen követhető akkor is, ha nem láttad az előzményeket.

​True Detective

Idén végre folytatódik minden idők egyik legjobb bűnügyi sorozata, a True Detective. A Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült, első évad abszolút csúcsteljesítmény – a 2014-ben bemutatott nyolc rész annyira magasra tette a lécet, hogy azt az azóta befejezett másik két szezonnak nem sikerült überelnie. De azért elég közel kerültek hozzá: a második évadban Colin Farrell és Vince Vaughn, a harmadikban többek között Mahershala Ali játéka emelte a színvonalat. Az Alaszkában játszódó, Jodie Foster főszereplésével készült friss szezon a Fargo legújabb részeihez hasonlóan tökéletesen érthető az előzmények ismerete nélkül is.

A figyelmetekbe ajánljuk