Legenda vagyok, filmjelenet, 2007
Fotó: Profimedia

8 filmes baki, ami könnyen javítható lett volna, mégis bennmaradt

Mindannyian láttunk már ilyet: itt egy potenciálisan nagyszerű film, amit egy problémás elem elront.


Lehet ez egy rosszul kiválasztott karakter, egy szörnyű akcentus, egy sértő vicc, vagy egy szörnyű befejezés, ami mindent tönkretesz, ami előtte jó volt. Esetleg egy tátongó lyuk a történetben, amit egy tollvonással be lehetett volna zárni. Néha persze túl nagy a probléma ahhoz, hogy abban reménykedjünk, hogy egy mindent megoldó javítás azonnal mesterművé változtatná azt. Máskor viszont mintha a megoldás tényleg egyszerű lenne. Összegyűjtöttük az Independent segítségével a „kedvenc” filmes bakijainkat.

Ez is érdekelhet: Tévhitek, amiket a filmek hitettek el velünk

​1. A végső megoldás: Halál / Alien 3 (1992)

A legtöbb ember kifogása az Alien 3-mal kapcsolatban az volt, hogy a film legelején megölték Newtot, amivel gyakorlatilag az Alien filmek küzdelmét teljesen feleslegessé tették. Bizonyára nem lett volna nehéz kitalálni egy ürügyet arra, hogy Ripley (Sigourney Weaver) megérkezzen a börtönhajóra anélkül, hogy James Cameron a film rajongóit pofon vágja.

​2. Álom luxuskivitelben (1961)

Ez a klasszikus, Audrey Hepburn főszereplésével készült film nem teljesen felel meg a „szörnyű film" kategóriának − de egy szempont miatt sok néző számára szinte nézhetetlenné vált. Természetesen Mickey Rooney japán karakterének rasszista értelmezésére gondolunk. Ha ezt kivesszük, a film azonnal tízszeresére javul.

​3. Die Hard 4.0 (2007)

Mire bármelyik franchise elérkezik a harmadik részéhez, jó eséllyel visszaesik a minősége. A Die Hard 4.0 volt az első olyan John McClane-film, amely valóban eldobhatónak tűnt, egy átlagos akcióthriller, amely mérföldekre elmaradt az eredeti varázsától. Pedig könnyen lehetett volna még egy kicsit többet adni az eredeti Die Hard hangulatból, és egy kis erőszakot beiktatni a filmbe. Az első két Die Hard-filmet az Egyesült Királyságban 18-as besorolással adták ki (később 15-re minősítették). A négyes számú filmben azonban az erőszakot enyhítették, hogy szélesebb piacot szólítsanak meg − és ezzel kétségtelenül veszítettek.

​4. A legenda vagyok (2007)

A film egyáltalán nem volt katasztrófa, de Richard Matheson 1954-es könyvének rajongói elmondhatják, hogy az adaptáció befejezése sok kívánnivalót hagyott maga után. Ahelyett, hogy a Will Smith által alakított Dr. Robert Neville megtanulta volna, hogy a fertőzött tömegek szemében valójában ő volt a gonosztevő − a film címében szereplő „legenda" −, problémamentes hősként halt meg, elveszítve a történet végkifejletének minden árnyalatát és mélyebb értelmét.

​5. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)

Steven Spielberg sokat szidott kalandfilmjének vannak olyan részei, amelyeket semmilyen bütykölés nem menthet meg; egyesek mindig is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az idegeneknek nincs helye egy Indiana Jones-filmben. De van egy pillanat, ami mindig is könnyű célponttá tette a filmet a kritikusok számára − az a jelenet, amelyben Indy (Harrison Ford) túléli egy atombomba robbanását egy hűtőszekrényben. Most komolyan?

Ez is érdekelhet: Íme minden idők 8 legjobb Harrison Ford-filmje

​6. Nyomorultak (2012)

Sok szó esett Tom Hooper Nyomorultak című színpadi musical sikerdarabjának adaptációjáról, amikor az megjelent. Míg a kritikusok Hugh Jackmant és Anne Hathawayt dicsérték, egy szereplő szinte egyöntetű gúnyt váltott ki: Russell Crowe, aki a gonosztevő Javert-t alakította. Az igazság az, hogy Crowe alakítása tulajdonképpen egész jó, de éneklését néhány klasszikusan képzett színésztársa vadul háttérbe szorította. Ha Crowe-t lecserélnénk egy Broadway-kaliberű énekesre, az egész film felpörögne.

​7. Utazók (2016)

A Jennifer Lawrence és Chris Pratt főszereplésével készült sci-fi filmben Pratt karaktere Lawrence-t egy társfüggő elszigeteltségre kárhoztatja, amikor idő előtt felébreszti őt a hibernált alvásból, hogy egy luxusűrhajó fedélzetén legyen a társasága. Ahogy akkoriban sokan felvetették, a film sokkal jobban működött volna, ha Lawrence felébredésének időpontjában kezdődik, így Pratt vétkét akkor fedezhetnénk fel, amikor felébredt. Ehelyett itt nincs csavar, és ennek következtében lényegesen kevesebb az intrika.

​8. Pókember 3 (2007)

A Pókember 3. javításának módja egyszerű: szabaduljunk meg Venomtól. Az első két Pókember-film átütő sikere után Sam Raiminek szabad kezet kellett volna kapnia, hogy a harmadikkal azt csináljon, amit akar. Ehelyett a stúdió vezetői kényszerítették, hogy a Pókember megdöbbentően népszerű nemezisét belezsúfolja egy olyan filmbe, amelyben már két gonosztevő − Thomas Hayden Church Sandmanje és James Franco Harry Osbourne-ja − is szerepelt. A film így túlzsúfolt és fejletlen lett. A probléma megoldható lett volna Venom − és vele együtt Topher Grace erőtlen alakításának − eltávolításával.


A figyelmetekbe ajánljuk