Harrison Ford
Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

Ha már alig várod az új Indiana Jonest − minden idők 8 legjobb Harrison Ford-filmje

Több mint négy évtizedes hollywoodi karrierje után nem sokan mondhatják el magukról, hogy olyan karriert futott be, mint Harrison Ford.


Akár Indiana Jones vagy Han Solo karaktereit nézzük, akár valamelyik másik klasszikus filmjét, például a Blade Runnert, Ford menőbb, kifinomultabb, kedvesebb és szexibb, mint bármelyik kortársa. A legenda 80 évesen még mindig főszerepet játszik filmekben, mint például az idei nyár legjobban várt mozijában, az Indiana Jones és a sors tárcsájában.

Jó kicsit elnosztalgiázni ilyenkor a sztár elmúlt években játszott szerepeiről, ezért összegyűjtöttük minden idők 8 legjobb Harrison Ford-filmjét. Reméljük, a te kedvenced is felkerült a listára!

Ez is érdekelhet: Antonio Banderas is feltűnik az Indiana Jones 5-ben

​8. American Graffiti − A rock nagy évtizede (1973)

Ez a George Lucas rendezte coming of age film 50 évvel a megjelenése után is átélhetően mutatja be a hatvanas évek fiatal ellenkultúrájának kalandjait. Nem számít, milyen évben végezted el a középiskolát, a film azonnal visszarepít a ballagásod napjaiba, ahogy a film szereplői Kaliforniában száguldoznak, és próbálják maximálisan kihasználni mindazt a szórakozást, amit felnőttkorban már nem lehet.

​7. Star Wars VII: Az ébredő Erő (2015)

Lehetetlen nem megadni az elismerést annak az életerőnek és komolyságnak, amit Harrison Ford a Star Wars-filmek 2015-ben kezdődő rebootjában mutatott. Az ébredő Erőnek szüksége volt valakire az eredeti trilógiából, aki mindmáig fényesen ragyog, hogy a rajongók láthassák a múlt és a jelen közötti összekötő fonalat. Fordnak pedig kétség kívül jól állt, amikor évtizedekkel az űrcowboy szerepében való utolsó megjelenése után visszalépett Han Solo szerepébe.

6. A kis szemtanú (1985)

Az egyetlen szerep, amiért Harrison Fordot Oscar-díjra jelölték. A kis szemtanú egy magával ragadó bűnügyi film, amely megmutatja, hogy egy rendőr milyen messzire is elmegy, hogy megvédje a kiszolgáltatottakat, például egy anyát és gyermekét. Ez a film Ford hírnevének csúcsán készült az 1980-as években, és tökéletesen beleillik az akció-kalandfilmek közé. A franchise munkák kereteiből való kilépése szintén kellemes változást jelentett számára.

​5. Végveszélyben

Harrison Ford itt utoljára bújt Jack Ryan CIA-ügynök bőrébe. A Végveszélyben a kolumbiai kartell ellen harcol, veszélytől és kockázatoktól nem megrettenve. James Earl Jones és Willem Dafoe szintén magas színvonalú alakításokat nyújtanak ebben a krimi thrillerben.

​4. A szökevény (1993)

Ennek az intenzív thrillernek a cselekménye nem rendkívül eredeti: egy férfinak, akit tévesen ítéltek el felesége meggyilkolásáért, el kell menekülnie a rendőrség elől, és meg kell találnia azt, aki valójában elkövette a bűncselekményt. A történet kivitelezése azonban a mai napig a székünkbe ragaszt minket. Ford már jól ismert volt a film premierekor, így azt nagy várakozás előzte meg. Tommy Lee Jones is kiválóan alakítja Gerard amerikai rendőrbíró-helyettest.

​3. Blade Runner (1982)

Harrison Ford folytatja az 1980-as évek kifogástalan sikersorozatát a súlyos történetek világában: itt Rick Deckardot alakítja, a zsarut, akinek az a feladata, hogy egy disztópikus Los Angeles polgárait megmentse a távolból érkező android intelligencia borzalmaitól. A Blade Runner fektette le mindazokat a lenyűgöző ideológiákat, amelyek a megjelenését követő évtizedekben a sci-fi filmek cyberpunk kategóriáját megalkották. Blade Runner 2049 címmel 2017-ben jelent meg a folytatás, amelyben Ford újra eljátssza Deckard szerepét.

​2. Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Az elveszett frigyláda fosztogatói az első filmje annak a sorozatnak, amely idén nyáron ér véget, és amelyben Harrison Ford régészruhát ölt. Indiana Jones itt a nácikkal versenyez a frigyládáért. Ford a tökéletes kalandhős, aki jóképű, zord külsejét gyengéd elszántsággal és kitartással ötvözi. Bár egyes nézők vitatják, hogy Indiana Jonesra egyáltalán szükség volt-e a történet antagonistáinak megállításához, de mi örültünk, hogy jelen volt!

​1. Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág (1980)

Több mint 40 évvel később A Birodalom visszavág még mindig biztosan áll a lábán. Az eredeti Csillagok háborújához képest emelte a tétet, sötétített a hangnemen, finomított a speciális effekteken és a színészi játékon. A filmklasszikus magába foglalja a sci-fi románcok és a jó és a rossz közötti versengés megunhatatlan varázsát. Látni kell!


A figyelmetekbe ajánljuk