Hans Zimmer

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 66 éves német-amerikai művész korunk legismertebb filmzeneszerzője. Számtalan kritikai- és kasszasiker köszönheti neki a tökéletes atmoszférát, legutóbb például a Dűne: Második részben alkotott maradandót. Ezen a listán legikonikusabb filmzenéit mutatjuk be: közülük 3 Christopher Nolan mozijaihoz készült, egy pedig egy régebbi klasszikus hangulatát gazdagítja.


​A sötét lovag (2008)

A Hans Zimmer és Christopher Nolan közötti együttműködés egyik korai alkotásáról van szó, amelyet azóta is minden idők egyik legjobb szuperhősfilmjének tartanak. A sötét lovagban Zimmer izgalmas egyensúlyt teremt a nagyzenekari és az elektronikus hangszerek között. A film megjelenése után így nyilatkozott erről:

Körülbelül fele-fele arányban használtam akusztikus és elektronikus hangszereket. Soha nem választom el a hegedűt a szintetizátortól – mindkettő módja és eszköze a zenélésnek.

A zeneszerző azt is bevallotta: egy évbe telt, mire elkészült a sötét, rézfúvósokra épülő zene, A sötét lovagot pedig élete egyik legnagyobb kihívásának nevezte.

​Eredet (2010)

Nolan következő filmjének zenéjét is Zimmer szerezte, az eredmény pedig letaglózó lett. A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült grandiózus moziban hangzik el többek között a Time című szám is, amely azóta Zimmer védjegyének és brandje egyik legfontosabb alkotásának számít: turnéi során évek óta ezzel zár minden koncertet.

​Csillagok között (2014)

Egy újabb nagyívű kollaboráció keretein belül Zimmer és Nolan ellátogatott a londoni Temple Churchbe, és egy 1926-ban épített orgonán vették fel az egyik legjobb 21. századi sci-fi zenéjének fő motívumait. A zeneszerző ezt aztán 34 vonóssal, 24 fafúvóssal, 4 zongorával és egy 60 szólamú kórussal egészítette ki.

​+1: Gladiátor (2000)

A Gladiátor zenéje máig Zimmer egyik legendás munkájának számít. A gyönyörű, túlvilági Elysium című szám és az epikus Honor Him is egy egyszerű, de hihetetlenül erőteljes dallamra épül, Ridley Scott rendezése pedig egyértelműen azon filmek sorába tartozik, amelyek sikerében kulcsfontosságú volt a zene minősége.

A figyelmetekbe ajánljuk