egy jelenet A tégla című filmből

Hollywood előszeretettel dolgozza fel újra és újra ugyanazokat a történeteket, így megszámlálhatatlanul sok filmből készült már újabb verzió. Gyakori jelenség, hogy ezek alacsonyabb színvonalúak az eredetinél, ám létezik jó pár üdítő kivétel: íme 4 olyan remake, amely jobb az első változatnál.


​1. A sebhelyesarcú (1983)

Kevesen tudják, de Brian De Palma ikonikus gengszterfilmje nem a nagyívű történet első változata volt. Valójában ugyanis Howard Hawks 1932-as alkotásának laza értelemben vett remake-je, amellyel címe és alaptörténete is megegyezik.

Az 1932-es változat az 1920-as évek Chicagójában játszódott, és Paul Muni volt a főszereplő – a sokkal sikeresebb 1983-as film viszont az 1980-as években játszódik, és Al Pacino alakítja benne Tony Montanát, aki fokozatosan nagyhatalmú drogbáróvá válik Miamiban. Leginkább az Al Pacino karrierjét meghatározó alakítás emeli magasabb szintre az újabb feldolgozást.

​2. Az és Az – Második fejezet (2017 és 2019)

Stephen King több mint 1000 oldalas regényét először 1990-ben dolgozták fel televíziós minisorozatként. A meglehetősen hosszúnak számító, 215 oldalas forgatókönyv ellenére Tommy Lee Wallace adaptációjából a kulcsfontosságú mellékszálak nagy részét ki kellett hagyni azért, hogy a játékidő három óra alatt maradhasson. Az eredmény ennek megfelelően egy felszínesen kidolgozott alkotás lett.

A 2017-es és 2019-es remake rendezője, Andy Muschietti ezt a hibát szerette volna elkerülni, amikor két külön filmre osztotta a történetet. Ennek köszönhetően az összes fontosabb karakternek van ideje kibontakozni, az élvezeti értéken pedig tovább dob az illusztris szereplőgárda és az átgondolt látványvilág.

​3. A dolog (1982)

Bár az 1951-es A lény – egy másik világból korának elismert sci-fi klasszikusa, a korszak technológiai fejletlensége rányomja a bélyegét az élményre. Mivel a készítők nem tudták megmutatni a címben szereplő alakváltó földönkívülit, egyéb kreatív módszerekkel helyettesítették a jelenlétét.

A technológia fejlődésével azonban John Carpenter 1982-es remake-je lehetővé tette, hogy „a dolgot” teljes, vérfagyasztó valójában lássák a nézők. Ez a kifinomult gyakorlati effektek mellett leginkább Rob Bottin maszkmesternek köszönhető.

​4. A tégla (2006)

Martin Scorsese már 2005 előtt is készített jó néhány kultikus filmet, de A téglával ért a csúcsra, ezért kapta meg ugyanis a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Kevesen tudják, hogy egyik legismertebb alkotása a 2002-ben megjelent, hongkongi Szigorúan piszkos ügyek remake-je.

Az eredeti változat szintén egy gengszterek közé beépült rendőrt és egy rendőrségbe beszivárgott bandatagot követ. Mindkét filmet érdemes megnézni, de Scorsese munkája teljesen új szintre emeli a történetet, ahogy Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon és Mark Wahlberg erőteljes alakítása is.

A figyelmetekbe ajánljuk