Martin Scorsese
Fotó: 123rf.com

Martin Scorsese újra rendez, sokakat meglephet a film témája

Az amerikai-olasz direktor következő projektje egy Jézus életét feldolgozó, mindössze 80 perces film lehet. Iparági pletykák szerint a forgatás még idén elkezdődhet.


A 81 éves Scorsesenem tervez leállni, sőt következő projektje már a puskacsőben várja, hogy elsüssék. Következő mozija Endó Súszaku egyik könyvének adaptációja lesz. A rendező nem először használja „múzsának" a japán írót, Némaság című filmjének alapjául ugyanis annak azonos című regénye szolgált.

Ezt is olvasd el! Martin Scorsese kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi filmiparról

A Los Angeles Times értesülése szerint a rendező már a film forgatókönyvét is befejezte.

A Jézusról szóló filmet, amit várhatóan még idén leforgatnak, csupán 80 perces lesz. Ez példa nélküli a művész több mint 50 éves pályafutásában.

Martin Scorsese a 2024-es Golden Globe-g\u00e1l\u00e1n

Martin Scorsese a 2024-es Golden Globe-gálán

Fotó: Getty Images

Az Oscar-díjas direktor nem rest időt szánni műveinek kibontására: több filmjének is 3 óra körül mozog a játékideje, a 2023-as Megfojtott virágok például 206 perc hosszúra sikerült. De még az eddigi legrövidebb alkotása, az 1967-es Ki kopog az ajtómon? is másfél óra.

Ez is érdekelhet: 8 film 2024-ből, amire már most megvennénk a mozijegyünket

Sokakat azonban nem a film rövidsége, sokkal inkább annak vallásos témája lephet meg.

A pápa művészekhez intézett felhívására az egyetlen általam ismert módon válaszoltam: elképzeltem és megírtam egy Jézusról szóló film forgatókönyvét

– nyilatkozta még tavaly Scorsese egy jezsuita folyóiratnak. Egy másik interjújában azt is elárulta, miszerint megpróbál új utat találni, hogy minél több néző számára is könnyebben befogadható legyen majd a film témája.

A Jézus életéről szóló film a hírek szerint többnyire napjainkban játszódik majd, és inkább a tanok alapelveire, mintsem egy konkrét vallási tanításra összpontosít.

A Kundun és A Krisztus utolsó megkísértése, sőt bizonyos mértékig még a New York bandái című filmekkel is próbáltam utakat találni a megváltáshoz, az emberi állapothoz, és ahhoz, hogyan kezeljük a bennünk lévő negatív dolgokat

– mesélte a rendező, aki 1988-as Krisztus utolsó megkísértése című drámájával már egyszer magára haragította a katolikus egyház vezetését.

Majd így folytatta:

Van egy alapvető hitem, amit próbálok megtalálni, és ezeket a filmeket pont arra használom, hogy ez sikerüljön.

A figyelmetekbe ajánljuk