holnapután című film
IMDB

5 film a klímaváltozásról, amit érdemes megnézned

Az éghajlatváltozásról szóló beszélgetések nyomasztóak és szorongást keltőek lehetnek, ezért a kérdés filmekben való kezelése segíthet a szélesebb közönség elérésében és a tudatosság növelésében olyan személyek körében is, akiket egyébként nem érdekelne a téma. Összegyűjtöttünk 5 katasztrófafilmet, illetve dokumentumfilmeket, amelyek remekül bemutatják a klímaváltozást és bolygónk esetleges jövőjét.


Ne nézz fel!

Az első helyen a Leonardo DiCarpio főszereplésével készült Ne nézz fel! áll. A rekordot döntő Netflix-film egy professzor és fiatalabb diákja (Jennifer Lawrance) történetét meséli el, akik felfedeznek egy közeledő üstököst, amely biztosan eléri a Földet, és valószínűleg elpusztítja azt. Együtt kell meggyőzniük a kormányt, valamint a közvéleményt a fenyegetésről és annak az emberiségre gyakorolt katasztrofális következményeiről. A feladat azonban nehezebb, mint gondolnák, ugyanis senki sem veszi őket komolyan. A csapat küzd, hogy áttörjön a közösségi média őrületén, a politikai tétlenségen és a médiafigyelem hanyagságán. A bolygóhoz közeledő üstökös ugyanis a klímaváltozás és annak katasztrofális hatásainak ambivalens metaforája. A film arra is emlékeztet, hogy a politikusok nyilvánvalóan nem tesznek eleget, és ha nem cselekszenek gyorsan, akkor túl késő lesz megmenteni a bolygónkat.

Ez is érdekelhet: 7 film, ami akár a következő utazásod inspirációja is lehet

Amikor megállt a Föld

A következő a listánkon az 1951-es klasszikus sci-fi remake-je, az Amikor megállt a Föld, amely egy emberhez hasonló idegen látogatóról és óriásrobotjáról szól, akik a Földön landolnak. Az idegen Klaatu (Keanu Reeves) néven azonosítja magát, és állítása szerint azért jött, hogy megmentse a bolygót. De mindezt miképp akarja elérni? A férfi ki akarja irtani az embereket a Földről, környezetszennyező tevékenységeik, illetve az éghajlatváltozás miatt. A történet nagyszerűen világít rá az emberiség által okozott károka, miközben sürgető figyelmeztetést ad, hogy mit tartogat számunkra a jövő.

2040

Ha valami kevésbé komor alkotást keresel, akkor a 2040 egy üdítő választás. Ahelyett, hogy a problémák sürgősségére összpontosítana, a megoldásközpontú dokumentumfilm egy ausztrál apuka történetét mutatja be, aki elképzeli, milyen lehet négyéves kislánya élete a jövőben. A film nagy részét annak szenteli, hogy rávilágítson a technológiai áttörésekre és a kreatív alternatívákra az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésére.

Holnapután

Egy olyan érzékeny időszakban, amikor a világ több természeti és ember okozta katasztrófán megy keresztül, mi lehetne ijesztőbb és borzongatóbb, mint a Holnapután című film? Bár a tudósok azt állítják, hogy a moziban kibontakozó eseménysorozat távol áll az igazságtól, senkinek sem ártunk, ha szabadon engedjük a fantáziánkat ezzel a Dennis Quaid és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült kasszasikerrel. A mozi különleges effektjei a 2000-es évek elején készültek, ennek ellenére még most sem tűnnek teljesen idejét múltnak. A film egyébként a globális felmelegedés hatására bekövetkező új eljegesedésről szól.

Olvasd el ezt is! A sikeren túl: öt film, ami megváltoztatta a filmipart

Özönvíz előtt

Az egyik legjobb éghajlatváltozási film az Özönvíz előtt, amely Leonardo DiCaprio és az Earth Alliance társalapítója, valamint a National Geographic együttműködésében készült. A dokumentumfilm a világ minden tájára elkalauzolja a nézőket, és megható beszámolókkal mutatja be, hogy az erdőirtás, a tengerszint emelkedése és más emberi tevékenységek miképp hatnak bolygónkra és az éghajlatváltozásra. A dokumentumfilm felszólítja a világ vezetőit, hogy harcoljanak egy fenntarthatóbb jövőért, és olyan megoldásokat mutat be a nézőknek, amelyeket saját életükben is megvalósíthatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk