Sean Connery az első James Bond-film, a Dr. No című filmben. 1962. október 5.

60 éves az első James Bond-film –  16 érdekesség a 007-es ügynökről

Hat évtizeddel, 25 filmmel, hat színésszel és több milliárd dollárnyi bevétellel később még mindig a 007-es ügynök az egyik legnagyobb hatású filmkarakter. A legutóbbi, 2021-ben bemutatott Nincs idő meghalni címet viselő mozi a Bond-filmek egy újabb korszakát zárta le, ettől azonban talán még fontosabb, hogy a filmes franchise első darabját, a Dr. No-t kereken 60 évvel ezelőtt, 1962. október 5-én mutatták be. Ennek apropóján gyűjtöttünk most 15, sokak által nem ismert tényt és érdekességet a 007-es ügynökről.


1. A James Bond nevet valójában egy madármegfigyelő könyvből vette Ian Fleming, amikor „minél hétköznapibb" nevet keresett: a brit hős kvintesszenciája végül Dr. James Bond ornitológusról kapta a nevét.

2. A Skyfall nyitójelenetéhez Daniel Craig 85 ugyanolyan változatot kapott a karakter megformálásához szükséges Tom Ford-öltönyéből.

3. A filmben egyébként 200 ezer lőszert használtak fel a szereplők a fegyveres kiképzés során.

Sean Connery a képen a Goldfinger forgatásán, mellette egy 1964-es Aston Martin DB5.

Getty Images

4. A Goldfinger volt az első film, amelyben lézersugarat használtak, illetve amelyben Bond először vezetett Aston Martint.

5. A 17. Bond-film, az Aranyszem arról a jamaikai birtokról kapta a nevét, ahol Fleming 14 regényét írta.

6. A különböző kémek közül Fleming a 16. századi angol polihisztor John Dee-t vette alapul főhőséhez. Dee I. Erzsébet királynőnek írt leveleit „007" jeligével írta alá, ezzel is jelezve, hogy csak az ő szemei számára készültek.

7. Az aranypisztolyos férfi című filmben szereplő dugóhúzó ugrást egyetlen felvétel alatt hajtották végre, és ez volt az első olyan mutatvány, amelyet számítógépes modellezéssel számoltak ki.

8. Pierce Brosnan volt a legkegyetlenebb Bond. Csupán az Aranyszemben 47 gazfickót ölt meg. Ezzel szemben Roger Moore csak egyet Az aranypisztolyos férfiban.

9. A holnap markában forgatása során több mint 15 BMW 750-es semmisült meg.

10. John F. Kennedy is hozzájárult a Bond-filmek elkészítéséhez, az amerikai elnök ugyanis a Life magazin 1961-es cikkében az egyik kedvenc könyvének nevezte az Oroszországból szeretettel-t. JFK rajongásának hatására Fleming regényeinek eladásai nagy sebességre kapcsoltak, éppen akkoriban, amikor Saltzman és Broccoli elkezdett üzleteket kötni az első Bond-film finanszírozására.

11. A világ nem elég hajós-üldözéses nyitójelenetében 35 hajót használtak, és hét hétig tartott a forgatás.

12. James Bond vízszintesen sétál a vásznon, miközben egy pisztolycsövön keresztül követjük, majd hirtelen észbe kap és lő, elejtve a bérgyilkost. A filmtörténet egyik prominens jelenete. Azonban a Dr. No forgatása idején a „puskacsöves jelenet" csak egy újabb olyan ötlet volt, amelyhez nem feltétlenül kellett Sean Connery. Ezeken a felvételeken tehát nem ő szerepel, hanem a kaszkadőre:

13. Bondot több mint 4000 alkalommal lőtték le. Egy megfigyelés szerint 2012-ig összesen 4662 alkalommal kapott golyót a 007-es. Nyilván a Skyfall, a Spectre és a Nincs idő meghalni megjelenését követően ez a szám emelkedett.

14. A Forbes szerint a Tűzgolyó a legsikeresebb James Bond-film. 2020-ig 590 millió dollárt gyűjtött össze. Ezt követi a Goldfinger 514,7 millió dollárral, majd a Skyfall 358,3 millió dollárral. A globális bevételeket tekintve (infláció nélkül) azonban a Skyfall a legnagyobb pénzt hozó Bond-film,

15. Az aranyszín különleges Bond számára. Mintha mindenhová követné: három Bond-film címében is szerepel, de a Goldfingerben Jill Masterson „bőrfulladás" miatt hal meg, miután lefestik. Nos, Bond története valójában egy aranyozott írógépen kezdődött, Fleming ugyanis egy, a nemesfémmel bevont Royal írógépen írta a Bond-regényeket, amely később 50 ezer fontért kelt el egy árverésen.

16. Annak ellenére, hogy hét Bond-filmben játszott, Roger Moore valójában hoplofóbiában szenvedett, vagyis félt a lőfegyverektől.

A figyelmetekbe ajánljuk