james bond daniel craig nő bárpult ital alkohol martini csokornyakkendő ing zakó szmoking estélyi fülbevaló arcok

Sötét képet festettek a mozik jövőjéről a filmes szakemberek. Úgy vélik, ha jövő áprilisnál tovább tolják az új James Bond-film premierjét, az a filmszínházak „Armageddonját" jelentheti.


Ha végérvényesen nem is húzzák le a rólót, de a mozik jövője szempontjából sok múlhat azon, hogy 2021 áprilisában valóban bemutatják-e a James Bond: Nincs idő meghalni (No time to die) című filmet.

A koronavírus-járvány következtében elmaradó forgalomcsökkenés miatt a brit Cineworld és az amerikai Regal Cinemas például ideiglenesen már bezárta a mozijait, ám a karantén után kinyitott filmszínházak is nehéz helyzetbe kerültek a közönségfilm-premierek elhalasztása miatt.

A Warner Bros. megtehette, hogy bemutatja a Tenetet, annak ellenére, hogy tudták, nem fogja hozni a korábban remélt extra profitot. A Universal viszont nem engedhette meg magának, ezért elhalasztották a legújabb James Bond-franchise bemutatóját 2021. április elejére. Ha az időpontot ismét módosítják, az a mozik Armageddonját fogja jelenteni

– fogalmazott Charles McDonald publicista.

A brit Cineworld ideiglenesen már bezárta a mozijait

123RF

A filmforgalmazás már a járvány előtt is gondokkal küzdött, a Covid-19 csak olaj volt a tűzre. A streamingszolgáltatók megjelenése, a kulturális és ízlésbeli átalakulás a ContextUs cikke szerint már régóta szorongatta a szektort, nem mellesleg a járványhelyzet fellendítette az otthoni projektorok piacát. A mozikat a Marvel, a Csillagok háborúja, a Pixar, a fantasy és a családi animációs filmek, azaz a kasszasikerek tartják életben, ám többnyire most pont az ilyen filmek premierje csúszik a kevés néző miatt. Ellenben az látszik, hogy a megmaradt közönség olyan független filmekre is beül, amelyek egyébként nem tudnak labdába rúgni a szuperprodukciók mellett, valamint az olyan mozis események is népszerűek, ahol a filmvetítésen túl közönségtalálkozókat, pódiumbeszélgetéseket szerveznek filmes szakemberekkel.

Azoknak az országoknak a mozijai vannak nagyobb biztonságban, ahol önállóan is gyártanak filmeket, mert azok így kevesebb bevételtől esnek el. Ez persze még mindig nem fedezi a kasszasikerek utáni bevételeket, de a pandémiás időszakban jó alternatívát jelenthet az üzemeltetők számára a filmek online, vagy akár szabadtéri vetítése, ami itthon is jellemző volt a járvány első hulláma alatt.

A figyelmetekbe ajánljuk