Egy részlet a Harry Potter 5. részéből.
Warner Bros.

A sikeren túl: öt film, ami megváltoztatta a filmipart

Rengeteg olyan film létezik, amelyek nagy hatással vannak ugyan az emberekre, de mégsem nevezhetőek forradalminak, azonban vannak olyan mozik, amelyek alapjaiban reformálták meg a filmkészítési metódusokat. Az alábbi cikkben öt olyan filmet mutatunk be, ami megváltoztatta a filmipart.


Harry Potter (2001 - 2011)

A Harry Potter-sorozat egésze a varázslók világába kalauzol el. Ezek a filmek megnyitották a kapukat a gyermekeknek szóló fantasy-regények előtt, és azt is bebizonyították, hogy a gyerekek főszereplésével készült filmekből is lehetnek megafranchise-ok.

A Harry Potter-sorozatnak a filmiparon belül is nagy hatása volt. A filmkészítők képzeletének határait feszegették, arra késztették őket, hogy kreatívak legyenek a gyermek/tini koncepciójú mozik esetében is.

Csillagok háborúja (1977 - 2018)

Az első Star Wars-film volt az első a maga nemében, amely Hollywoodban a mély, tartalmas drámákról, témákról és konfliktusokról a speciális effektekre helyezte át a hangsúlyt.

A Star Wars megváltoztatta az esztétika és a narratíva működését a hollywoodi filmekben. A sorozat felemelte a vizuális és speciális effektek mércéjét a későbbi sci-fikben és fantasykben.

Avatar (2009)

Ez volt az a film, amely újra divatba hozta a 3D-s filmeket. Az Avatar a valaha készült egyik legambiciózusabb filmes projekt, amelyet állítólag 1994 óta fejlesztettek. James Cameron mozija minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

Az Avatar megváltoztatta az CGI-t használó filmek készítésének módját a valósághű 3D-effektekkel.

Toy Story (1995)

A Toy Story volt az első egész estés animációs film, amelyet egy kis cég, a Pixar készített, 1995-ben. A mozi véget vetett a filmkészítésben használt hagyományos kézzel rajzolt animációs technológiáknak. A Pixar egy új szoftvert is létrehozott, amely segítette őket a stílusban való eligazodásban.

Sokak szerint ennek a filmnek a folytatásai ösztönözték a komoly hagyományokkal rendelkező Oscar-bizottságot, hogy 2001-ben új kategóriát alapítsanak a legjobb animációs filmeknek.

A keresztapa (1972)

A filmművészet egyik legnagyobb remekműve, A keresztapa volt az első a maga nemében, amely egy epikus trilógiát hívott életre.

Az árnyékok világát felidéző noir-fényhatások okán a film megváltoztatta az expozíció és a hárompontos irányú világítás alapvető szabályait.


Forrás: Unbelievable-facts

A figyelmetekbe ajánljuk