gyertya kézben

Az egyre pusztítóbb klímaváltozás emberéleteket követel

Sajnos háromból egy ember haláláért a klímaváltozás tehető felelőssé a szakemberek szerint.1991 és 2018 között a felmérések szerint a hővel összefüggő halálesetek több mint egyharmadát a közelmúltban emelkedő hőmérséklet okozta.

Egy olyan világban tehát, amelyben nincs ember által okozott klímaváltozás és hőmérséklet-emelkedés, sokkal kevesebb ember halna meg.

Egyes régiókban, például Dél-Európában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában a hővel összefüggő halálozás kockázata különösen magas.

Ecuadorban és Kolumbiában például az összes hővel kapcsolatos haláleset akár háromnegyedéről is elmondható, hogy az emberi kibocsátással összefüggő hőmérséklet-emelkedés okozta.

Noha a párizsi klímaegyezmény alapján az átlaghőmérsékletet az országok szeretnék 2 Celsius-, de leginkább 1,5 Celsius-fok alatt tartani, a jelenlegi 1 Celsius-fokos növekedés már rettentően veszélyes az emberekre nézve.

Normál körülmények között, emberi kibocsátás nélkül, az éves átlagos hőmérséklet nyáron 21,5 Celsius-fok körül lenne a tudósok szimulációi alapján. A 2010-es években azonban az átlag már majdnem elérte a 23 Celsius-fokot.

Az egyes régiókon kívül bizonyos városok is sebezhetőbbek voltak, mint mások a halálozást tekintve. New Yorkban például évente 141-gyel többen halnak meg hővel kapcsolatos okok miatt, mióta nem csak a természet befolyásolja a globális hőmérsékletet. Ez a város összes hővel kapcsolatos halálesetének 44 százaléka.

Bangkokban pedig a város forróság okozta halálainak több mint 50 százaléka az éghajlatváltozás következménye.

A jövőben nem sok jóra számíthatunk a globális felmelegedéstől. Az Egyenlítő körüli területeken az előrejelzések szerint a jövőbeni trópusi hőhullámok akár 2000 százalékkal is megnövelhetik a halálozást.

2080-ra a becslések szerint legalább négyszer annyi ember fog meghalni az ausztráliai és amerikai városokban a növekvő hőmérséklet miatt, mint most.

A klímaváltozás nemcsak a bolygót, hanem minket is elpusztít. Mielőbbi cselekvésre van szükség.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk