Josh Brolin az Oldboyban

A modern filmtörténet során rengeteg újrafeldolgozás készült már, ezek közül viszont csak néhánynak sikerült emelnie az eredeti anyag színvonalán. Jóval gyakoribb jelenség az, hogy egy remake alulmúlja a hozzá fűzött várakozásokat – sokszor olyannyira, hogy a legtöbben a puszta létjogosultságát is kétségbe vonják. Mutatunk 4 filmet, amit valószínűleg nem sokan néznek majd újra, hiszen ezerszer jobb az eredeti.


1. ​Psycho (1998)

Hitchcock1960-as klasszikusának remake-jében Vince Vaughn játssza Norman Bates-t, Marion Crane szerepében pedig Anne Heche látható. Mellettük Julianne Moore és Viggo Mortensen is feltűnik, szóval a szereposztásra elméletben nem lehetne panaszunk – a film viszont mégis kifejezetten rosszul sikerült. Az eredeti alkotás hihetetlenül feszült pillanatai itt inkább furcsa, helyenként nevetséges jelenetekké alakulnak, a színészi alakítások pedig meglepően B-kategóriásak.

2. ​Oldboy (2013)

Park Chan-wook 2003-as, koreai nyelvű eredetijének kulturális hatásáról rengeteg tanulmány született már, a film helye pedig végérvényesen ott van a legjobban sikerült és legmegdöbbentőbb alkotások között. Az egyetlen probléma vele, hogy Amerikában a kétezres évek elején még nem igazán voltak népszerűek a feliratos filmek – ezen Bong Joon-ho Oscar-díjas Élősködőkje, meg úgy általában az ázsiai filmek térnyerése azóta valamennyit változtatott.

Spike Lee valószínűleg ezért is gondolta jó ötletnek, hogy az Oldboyból amerikanizált remake-et készítsen Josh Brolin, Samuel L. Jackson és Elizabeth Olsen szereplésével. Az általános vélekedés szerint az eredmény hihetetlenül alulmúlja Park Chan-wook alkotását, és semmi sem indokolja, hogy bárki is Lee verzióját nézze meg az eredeti helyett.

​3. Ben-Hur (2016)

William Wyler 1959-es eposza már alapból egy 1925-ös némafilm feldolgozása volt. Az ő verziójának 2016-os remake-jében Jack Huston játssza a címszerepet – Timur Bekmambetov mozija viszont kifejezetten gyengén sikerült Wyler Oscar-díjas klasszikusához képest. A vizuális effektek még csak-csak rendben vannak, az operatőri munkát és a vágást viszont rengeteg kritika érte, a legtöbbek szerint pedig egyáltalán nincs létjogosultsága a 2016-os filmnek.

4. ​Mulan (2020)

Az 1998-as Disney-rajzfilm élőszereplős változatával az a fő probléma, hogy teljesen megváltoztatja az eredeti történet lényegét. A 2020-as mozi is egy tiszteletre méltó harcos lányát követi, aki férfinak álcázza magát, hogy apja helyére lépve álljon helyt a császárkori Kínában – aztán egyszer csak szupererőre tesz szert. Ezzel pont az vész el a filmből, ami a történetet igazán széppé teszi: Mulan eredetileg egy átlagos, hús-vér lány, aki erőn felül küzd a családjáért. A Liu Yifei főszereplésével készült újabb változat emellett rengeteg stilisztikai hibában is szenved az elcsépelt kameramozgástól kezdve a nagyon rossz vágásokig – szóval mindenki jobban jár, ha inkább a rajzfilmet nézi meg.

A figyelmetekbe ajánljuk