Psycho jelenetében Janet Leigh

Janet Leigh a Psycho után évekig képtelen volt zuhanyozni

Az interneten szinte már bármit láthatunk, az ingerküszöbünk egyre magasabb, a mai gyerekek pedig úgy játszanak a különféle gyilkolászós videójátékokkal, mint az egykori kölykök a Monopolyval. Épp ezért szinte lehetetlen érteni, csak belegondolni tudunk, hogy mennyire sokkoló lehetett 1960-ban a Psycho zuhanyzós jelenete. A legendás snittek pedig nemcsak a filmnézőknek voltak megrázóak, hanem magának a színésznőnek, Janet Leigh-nek is.


A legendás filmet szándékosan fekete-fehérben forgatták, hogy csökkentsék a gyártási költségeket, mivel a Paramount nem volt elragadtatva Alfred Hitchcock brutális filmes víziójától. Így Bernard Herrmann zeneszerzőt is jelentős fizetéscsökkentésre kényszerítették, aki ezek után le akarta mondani a felkérést. Végül azonban beleegyezett, Hitchcock szoros munkatársa lett, és ennek eredményeként született meg a valaha készült egyik legikonikusabb filmzene, amit még azok is ismernek, akik nem látták a korszakalkotó művet.

Ez is érdekelhet: 60 magyar színésznő alkotta újra a Psycho híres zuhanyjelentét

A produkció egyik legnépszerűbb alakja, Janet Leigh 1960-ban elnyerte a legjobb női mellékszereplő Golden Globe-díját a filmért, és megannyi interjúban készségesen beszélt a forgatásról, és arról, hogy milyen hatással volt rá – számolt be a Far Out Magazine.

A zuhanyzós jelenet, amit Hitchcock hét napig, 70 kameraállásból filmezett, olyan nagy nyomot hagyott Leigh életében, hogy utána hosszú-hosszú évekig nem volt hajlandó zuhanyozni.

Akkora hatással volt rám a kész jelenet, hogy nem tudok zuhanyozni, csak fürdök. Ez az igazság. Ügyelek arra, hogy a ház ajtajai és ablakai zárva legyenek, és nyitva hagyom a fürdőszoba ajtaját és a zuhanyfüggönyt is mindig elhúzom. Folyamatosan az ajtóval szemben állok, és figyelek, mindegy, hol van a zuhanyrózsa

– mesélte egy interjúban a színésznő.

Arra a feltételezésre, hogy a jelenet azért sikerült olyan jól, mert a népszerű rendező hideg vizet locsolt rá, Leigh így reagált:

Remekül tudok sikítani és játszani magamtól is. Hiszen ez az, amiért fizetnek.

A színésznő azonban nemcsak a zuhanyzástól rettegett, hanem a nyugtalanító levelek és telefonhívások miatt is állandóan ideges volt. Leigh-t gyakran zaklatták a film után, és jó páran azzal fenyegették, hogy meg fogják ölni, akárcsak a karakterét. Bár szerencsére soha nem lett belőlük semmi, néhány levél mégis annyira megrémisztette, hogy kénytelen volt továbbítani azokat az FBI-nak.


A figyelmetekbe ajánljuk