colossus számítógép második világháború

Colossus: a számítógép, aminek segítségével a szövetségesek nyerték a II. világháborút

A Colossus nevű szerkezetről talán kevesebb szó esik a töri órákon, ám ez a számítógép hozzájárult a szövetségesek győzelméhez a második világháborúban, és a Harmadik Birodalmat a történelem szemétdombjára küldte.


A GCHQ, a brit hírszerző ügynökség eddig soha nem látott képeket mutatott be azokról a kódfeltörő számítógépekről, amelyek döntő szerepet játszottak a második világháborúban. A képeket a gép Bletchley Parkba érkezésének 80. évfordulója alkalmából tették közzé – számolt be az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Auschwitz hiénája – Irma Grese, a második világháború legkegyetlenebb asszonya

A Colossus számítógép volt a világ első programozható, elektronikus, digitális számítógépe. A második világháború idején a britek hozták létre, hogy megfejtsék Adolf Hitler és a vezető nácikból álló kísérete, valamint a magas rangú német tábornokok közötti üzeneteket.

A cél tehát az volt, hogy a masina megfejtse a Lorenz-féle rejtjelezéssel titkosított német rádióüzeneteket. A Colossus mintegy 2500 billentyű segítségével felismerte a mintákat, és statisztikai elemzést végzett, amely kiszámította a rejtjelező gép 12 kerekének beállításait, és így lehetővé tette a kódolt üzenet elolvasását.

colossus sz\u00e1m\u00edt\u00f3g\u00e9p m\u00e1sodik vil\u00e1gh\u00e1bor\u00fa

Getty Images

Olvasd el ezt is! 80 év után találták meg az eltűnt II. világháborús pilótát

Az egyik legjelentősebb eredménye az volt, hogy felfedte, Hitlerrel sikeresen hitették el azt, hogy a szövetségesek Pas De Calais-ból, nem pedig Normandiából indítják meg a D-napi európai szárazföldi inváziót. A megtévesztés hozzájárult ahhoz, hogy a normandiai partraszállás a szövetségesek számára sikeres (bár nagyon költséges) legyen.

A Colossus volt talán a legfontosabb a háborús kódtörő gépek közül, mivel lehetővé tette a szövetségesek számára, hogy elolvassák az Európa-szerte lévő német főhadiszállások közötti stratégiai üzeneteket

– mondta Andrew Herbert OBE FREng, a Nemzeti Számítástechnikai Múzeum kuratóriumának elnöke.

A figyelmetekbe ajánljuk