második világháborús amerikai vadászgépek

Illusztráció.

80 év után találták meg az eltűnt II. világháborús pilótát

Több mint 80 évvel ezelőtt lelőttek egy amerikai bombázó repülőgépet, amelyet Gilbert Haldeen Myers alhadnagy vezetett, az olaszországi Szicília felett. A zuhanás után sehol sem találták, Myers-t így eltűntnek nyilvánították. Azonban közel 100 évvel később csoda történt, és egy különleges eljárásnak köszönhetően sikerült a férfit azonosítani.



A 27 évesen pilóta öt társával együtt vesztette életét 1943 júliusában, amikor a Sciacca repülőtértől alig egy kilométerre lezuhantak – ezért a brit egyetem konfliktusban elhunytak felderítésével és azonosításával foglalkozó csoportja (CRICC) az amerikai hadügy hadifoglyokat és háborúban eltűnteket kutató ügynökségével (DPAA) együtt erre a területre összpontosított – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: 10 megrendítő tény a második világháborúról


Műveleteink során szisztematikusan feltártuk a talajt, aprólékosan megvizsgálva minden olyan darabot, amely csont vagy egyéb bizonyíték lehetett. Az olyan kihívásokkal teli környezetben, mint a szicíliai ásatási helyszín, csapatunk nedves szűrést alkalmazott, egy olyan eljárást, amelynek során a kiásott anyagot vízen keresztül vezetik át az emberi maradványok és leletek elkülönítése és elemzése érdekében

– magyarázta David Errickson, a Cranfieldi Törvényszéki Intézet régészet és antropológia vezetője.

A repülőgép roncsai mellett így emberi maradványokat is azonosítani tudtak, amiket aztán a DPAA laboratóriumában, a világ legnagyobb csontváz-azonosító központjában elemeztek. A DNS-elemzés és a kutatók által talált egyéb bizonyítékok (pl. személyes tárgyak) együtt megerősítették, hogy a maradványok Myershez tartoztak.

A pilóta személyes holmijait visszajuttatták a családjának, illetve méltó temetésben is részesülhetett – november 10-én, a floridai St. Petersburgben búcsúztatták el.

A második világháborúban több mint 72 ezer amerikai katona tűnt el, akiket azóta sem találtak. Bár a szakértők most úgy gondolják, hogy közülük 39 ezret meg lehetne találni, ez azonban értelemszerűen óriási kihívásokkal jár. Ráadásul a körülményeket befolyásolja a baleset utáni földhasználat. Azokon a területeken, ahol szántás történt, vagy ahol a terep megváltozott, a felfedezések gyakran csak apró töredékekre korlátozódnak.

A figyelmetekbe ajánljuk