A francia nőket felszabadító szexszimbólum – 5 érdekesség a 90 éves Brigitte Bardot-ról
Fotó: GettyImages

Bardot, a francia filmművészet és feminista mozgalom egyik legnagyobb alakja

A francia nőket felszabadító szexszimbólum – 5 érdekesség a 90 éves Brigitte Bardot-ról

A francia filmművészet koronázatlan királynője, aki a megjelenése mellett a tehetsége jogán lett a világ egyik legismertebb és legnagyobb rajongással övezett színésznője. A közel hét évtizede az És Isten megteremté a nőt című filmmel berobbanó szupersztár, Brigette Bardot egy letűnt kor utolsó ragyogó csillaga, aki szeptember 28-án ünnepli 90. születésnapját – ebből az alkalomból gyűjtöttünk össze róla 5 érdekességet.



Egész életét egy súlyos szembetegség nehezítette

A színésznőnél még gyerekkorában diagnosztizálták az úgynevezett amblyopia nevű betegséget, amely tompalátásnak vagy fáradtszem-szindrómának is neveznek. A betegség miatt egyik szem nem képes jó látásra semmilyen esetben, még megfelelő szemüveg használata mellett sem. Bardot-nak a bal szemét érintették a tünetek, amit sosem sikerült kezelni, emiatt sosem látott teljesen jól.

Arról álmodott, hogy balerina lesz

Bardot egy viszonylag tehetős családba született, a szülei pedig már gyerekként eldöntötték, hogy milyen karriert szánnak neki. Mindenáron azt szerették volna, hogy balerina legyen, ezért négyéves korától az akkoriban legnépszerűbb párizsi Cours Hattemerben tanult, később pedig a Párizsi Konzervatóriumban táncolt tovább.

Brigitte Bardot

Bardot 39 évesen nyugdíjba vonult, de így is több, mint 40 filmben szerepelt

Fotó: Getty Images

Az élet azonban más sorsot szánt a színésznőnek:

Bardot alig múlt 15 éves, amikor az Elle magazin címlapjára került, amely beindította a modellkarrierjét.

Ez is érdekelhet! Olaszországért még a börtönt is vállalta – 90 éves lett Sophia Loren

Filozófiai értekezést írtak róla

Az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb francia filozófusa, Simone de Beauvoir külön esszét szentelt Brigitte Bardot-nak, valamint annak, hogy a színésznő milyen hatással volt a francia nők mindennapjaira.

A Lolita Szindróma névre keresztelt írásában a gondolkodó a színésznő felbukkanásán keresztül vezeti le a francia nők felszabadulását a második világháború utáni időszakban – az esszében egészen odáig megy, hogy azt állítja,

Bardot nélkül nem alakulhatott volna ki a francia feminista mozgalom sem.

39 évesen vonult nyugdíjba

Bardot mindig is érzékeny volt a közönségére, épp ezért a karrierje csúcsán, alig negyvenévesen, 1973-ban döntött úgy, hogy befejezi a filmezést. A hírek szerint a filmcsillag azért határozott így, mert azt szerette volna, hogy fiatal és vonzó színésznőként éljen tovább az emberek emlékezetében. Későbbi interjúiban Bardot a legjobb döntésének nevezte azt, hogy nem szerepelt több filmben.

Ezt is olvasd el! 95 éve született Audrey Hepburn - 4 kiváló film a legendás színésznőtől

Többször állt bíróság előtt

Brigitte Bardot

Bardot a filmezés után az életét az állatmentésnek szentelte

Fotó: Getty Images

A színésznőt az élete során nem kerülték el a botrányok sem. Miután kiadta a saját önéletrajzi könyvét, fia és egykori férje beperelték őt, amiért megsértette a magánélethez való jogukat. A bírósági ítélet szerint

Bardot-nak 150 ezer frankot kellett fizetni volt férjének, Jacques Charriernek és 100 ezer frankot a fiának, Nicolas Charriernek.

Ezen felül az élete során többször kapott pénzbírságot azért is, mert nyíltan rasszista kijelentéseket tett. Ezek miatt összesen hatszor büntették meg.

A figyelmetekbe ajánljuk