Roman Polanski

90 éves lett Roman Polanski − a botrányos rendező 6 legjobb filmje

Roman Polanski kétségkívül a filmművészet egyik megosztó zsenije, akinek nevéhez korszakalkotó drámák, vígjátékok és thrillerek fűződnek. A rendező 90 éves lett.


Polanski műveiben általában közös vonás, hogy áthatja őket a fenyegetettség érzése. Hogy erről megbizonyosodjunk, összegyűjtöttük a rendező általunk legjobbnak vélt alkotásait a Time Out segítségével. Bár a retrospektívből kimaradtak olyan nagyszerű filmek, mint a Macbeth, A zongorista és a Egy tiszta nő, ez a pár film mind megér egy pillantást.

Ez is érdekelhet: 6 legjobb II. világháborús film

​1. Kés a vízben (1962)

Polanski első játékfilmje a gazdaságos, mégis fantáziadús filmkészítés mintaképe, amelyet sok tekintetben azóta sem múlt felül a rendező. A történet egyszerű: egy jachtos hétvégére induló pár felvesz egy stoppost, és ezzel megbomlik a sportolással és pihenéssel töltött időszak nyugalma: felszínre törnek a frusztrációk, és veszélyes érzelmi játszmák kezdődnek. Mint Polanski későbbi munkáinak nagy része, ez a film is a megaláztatásról, a szexualitásról, az agresszióról és az abszurditásról szól. Mindössze három színész, egy csónak és egy hatalmas vízfelület segítségével Jerzy Skolimowski forgatókönyvíróval együtt annyira kifejtik a helyzetet, amennyire csak lehet.

​2. Vámpírok bálja (1967)

A vámpírvadász Abronsiusprofesszor (Jack MacGowran) és hűséges segédje, Alfred (Roman Polanski) Erdélyen keresztül utaznak, amikor megállnak pihenni egy gyanúsnak tűnő fogadóban. Aznap éjjel szemtanúi lesznek, amint a fogadós lányát, Sarah-t (Sharon Tate) elragadja a vámpírnak számító von Krolock gróf (Ferdy Mayne), akit a közeli kastélyáig üldöznek. A megingathatatlan gróf behívja őket, ők pedig azt tervezik, hogy megmentik Sarah-t és elpusztítják gyilkos vendéglátójukat.

Ha tovább olvasnál: Horrorfilmek, amiket meg kell nézned, ha Az ördögűzőt szereted

​3. Kínai negyed (1974)

Jake Gittes (Jack Nicholson) keménykötésű magánnyomozó, aki valahogy mindent elront. Talál egy szemüveget egy tóban, és egy házassági gyilkosság bizonyítékának nevezi, csakhogy a szemüveg nem az áldozaté, és a feleség nem ölt meg senkit. Amikor mégis szembesíti a látszólagos fekete özvegyet, Evelyn Mulwray-t (Faye Dunaway) a látványos bizonyítékkal, a fogai között lévő cigaretta tekintélyes sziszegést kölcsönöz a hangjának. 1974-ben a rendező Polanski, a forgatókönyvíró Robert Towne és a producer Robert Evans szétvertek egy műfajt, és a görög tragédia vadonjában dobták.

​4. Őrület (1988)

Polanski egyszerre vicces és felkavaró thrillere számos remek jelenettel büszkélkedhet, még ha nem is csattan akkorát, mint a Kínai negyed. Dr. Walker (Harrison Ford) feleségével (Betty Buckley) bejelentkezik egy párizsi szállodába, hogy részt vegyen egy konferencián. A nő azonban rossz bőröndöt vett magához a reptéren, a problémáik pedig ennek hatására eszkalálódnak. Polanski egy átlagos szállodai lakosztályba sűríti a felgyülemlő nyugtalanságot, egészen addig, amíg a feleség eltűnik. Walker hirtelen egyedül marad az idegen területen, és segítséget kell kérnie.

​5. Keserű méz (1992)

Akárcsak Polanski debütáló filmje, a Kés a vízben, ez is részben egy hajón játszódik, és a bonyolult szexuális/érzelmi manővereket végrehajtó szereplők közötti hatalomváltásokat térképezi fel. Nigel (Hugh Grant) és Fiona (Kristin Scott-Thomas) egy gazdag angol házaspár, akik földközi-tengeri hajóútjukon találkoznak Oscarral (Peter Coyote) és Mimivel (Emmanuelle Seigner). A kerekesszékhez kötött Oscar elhatározza, hogy elkápráztatja Nigelt a Mimi iránt érzett szörnyű szerelméről szóló rémtörténettel, és a lány bájait kihasználva biztosítja, hogy a férfi a történetet végighallgassa egészen annak keserű végéig.

6. A szellemíró (2010)

A volt brit miniszterelnök, Adam Lang (Pierce Brosnan)elmenekült hazájából, hogy az amerikai partoknál, a paparazzók kíváncsi lencséitől távol, egy távoli, korszerű faházban telepedjen le. Az államférfi meg akarja írni emlékiratait, ám amikor jelenlegi szellemírója gyanús körülmények között meghal, Lang egy másik névtelen írót (Ewan McGregor) bérel fel, hogy átdolgozza prózáját.


A figyelmetekbe ajánljuk