audrey hepburn
Getty Images

95 éve született Audrey Hepburn - 4 kiváló film a legendás színésznőtől

Audrey Hepburn nem csak színésznőként alkotott maradandót: a világ legszebb nőjének is megválasztották, stílusikon volt, akit milliók követtek, hollywoodi karrierje után pedig a jótékonykodás töltötte ki az életét. Az alábbi cikkben mi most mégis a filmes pályájára koncentrálunk: bemutatjuk a legendás díva 4 legjobb szerepét.


Vannak hollywoodi legendák, és van Audrey Hepburn: a 95 éve született színésznő valóban a legszűkebb elitbe tartozik az amerikai filmgyártás történetében. Az 1953-ban bemutatott Római vakáció főszerepe hozta el számára a világhírt, csillaga pedig a következő évtizedekben is meredeken ívelt felfelé.

Számos sikerfilmben szerepelt, persze ahol Hepburn felbukkant, ott a fokozott érdeklődés eleve garantált volt. Az alábbiakban a legendás színésznő 4 legjobb filmjét ismertetjük.

Ez is érdekelhet: 5+1 szépségápolási tipp, amire Audrey Hepburn esküdött

Római vakáció (1953)

Mi mással kezdhetnénk, mint első főszerepével, a számára rögtön világhírt hozó Római vakációval. Hepburn a filmben egy hercegnőt alakít, aki hivatalos látogatásokra érkezik Rómába. A hercegnő hamar megunja a protokolláris eseményeket, ezért inkább elszökik mulatni. Összetalálkozik egy amerikai újságíróval (Gregory Peck), aki nagy sztorit szimatol, a két merőben különböző hátterű személy között pedig nemsokára szerelem szövődik. Hepburn a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta a filmért.

Álom luxuskivitelben (1961)

A Római vakáció mellett egyértelműen az Álom luxuskivitelben számít Hepburn legismertebb filmjének. A mozi Truman Capote novellája alapján készült, a színésznőnek pedig igazán testhezálló volt a szerep: egy elegáns dívát játszik, aki szülővárosát és férjét hátrahagyva a New York-i felsőbb köröket próbálja meghódítani – amíg utol nem éri a szerelem. Hepburnt ezúttal is jelölték a legjobb női főszereplőnek járó Oscarra, de végül Sophia Loren vihette haza a szobrocskát.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 híresség, akivel nagyon furcsa dolgok történtek a második világháborúban

Amerikai fogócska (1963)

A hollywoodi stúdiók előszeretettel állították párba a legdekoratívabb sztárokat. Hepburn karrierje során játszott többek között Gregory Peck, Humphrey Bogart vagy éppen Gary Cooper oldalán, az 1963-ban bemutatott Amerikai fogócskában pedig Cary Grant volt a partnere. Egy könnyed akció-vígjátékról van szó, de természetesen ezúttal sem maradunk szerelmi szál nélkül.

Várj, míg sötét lesz (1967)

A színésznő sokoldalúságát mutatja, hogy nemcsak romantikus mozikban, de a thriller műfajában is bizonyított: a Várj, míg sötét lesz című filmben egy vak nőt alakít, akit saját otthonában tart rettegésben egy bűnöző. Bár a kritikusok régebben hajlamosak voltak lenézni az ijesztgetésben utazó filmeket, Hepburn sok dicséretet kapott színészi játékáért: ezért a szerepéért is jelölték a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjra.

A figyelmetekbe ajánljuk