Viola Davis és Jessica Lange

4 Oscar-díjas színész, aki a sorozatok világában is megállta a helyét

Filmszínész? Sorozatszínész? Sokszor különbséget teszünk a kettő között, pedig valójában szimplán csak ugyanannak a fának a két különböző ágáról van szó. Meg egyébként is: miért ne lehetne egyszerre űzni a kettőt? Mutatunk 4 színészt, akik bár felértek a filmművészet csúcsára, sorozatsztárnak sem utolsók.



​Jessica Lange

A legtöbben ma már az American Horror Story című antológiasorozatban nyújtott – egyébként Golden Globe-díjat érdemelt – alakítása miatt ismerik, pedig Jessica Lange hamarabb volt Oscar-díjas színész, mint sorozatsztár: 1982-ben ő lett a legjobb női mellékszereplő (Aranyoskám), 12 évvel később pedig a legjobb női főszereplő (Kék ég).

Anna Paquin

Az Oscar-díjak történetének második legfiatalabb díjazottja – Anna Paquin mindössze 11 éves volt, amikor 1994-ben az Amerikai Filmakadémia neki ítélte a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot a Zongoralecke című drámában nyújtott alakításáért.

Bárcsak mondhatnánk, hogy a színésznő azóta is sikert sikerre halmoz, de ez valójában nincs így. Játszott ugyan pár nagyszabású moziban – ilyen például aMartin Scorsese által rendezett Az ír –, de a felnőttkori nagy áttörés még várat magára. Sorozatok terén azonban van siker: 2009-ben például ő lett a legjobb női főszereplő, amit a True Blood miatt ítéltek neki.

Neked ajánljuk! 13 friss Oscar-jelölt film, amit otthonról is streamelhetünk

George Clooney

Mielőtt kétszeres Oscar-díjas színész lett volna, George Clooney alakította Dr. Doug Rosst a Vészhelyzetben. A karaktert egészen 1999-ig játszotta, ezt követően fordult inkább a filmezés felé.

Az első Oscar-jelölésre nem is kellett sokat várnia, sőt, két különböző filmért be is húzott egyből hármat:

ő rendezte a Jó estét, jó szerencsét! című történelmi drámát, melyért 2006-ban jelölték a legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. Ugyanezen a díjátadón szerepelt a legjobb férfi mellékszereplő jelöltjei között is, de ezt már a Szirianában nyújtott alakításával érdemelte ki. A három jelölésből végül egyet tudott díjra váltani, méghozzá az utolsót. Következő Oscar-díját 7 évvel később, az Argo producerjeként nyerte, a film ugyanis gála legjobbja lett.

Viola Davis

Amellett, hogy ő az első afroamerikai színésznő, akit már négyszer is jelöltek Oscarra, Viola Davis abban az egyedülálló, hogy Golden Globe-ot és Emmyt is nyert már legjobb színésznőként.

Sőt, bár nem ebben a kategóriában, de 2023 óta egy Grammy-szobrot is a magáénak tudhat, ezzel ő is az EGOT-nyertesek illusztris társaságának tagja lett.

Davis egyébként a négy Oscar-jelölésből egyet tudott díjra váltani: a Kerítések című drámában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó szobrot 2017-ben. Sorozatszínészként a How to get away with murderben nyújtott páratlant, el is nyerte a szerepért a legjobb női sorozatszínésznek járó Emmy-díjat 2015-ben.

A figyelmetekbe ajánljuk