Sophia Loren

Olaszországért még a börtönt is vállalta – 90 éves lett Sophia Loren

Már fiatal korától kezdve rajongtak érte a férfiak, majd tehetségével meghódította Hollywoodot és a kor legnagyobb rendezőit. Azt viszont kevesen tudják, hogy bár életének nagy részét reflektorfényben, csillogásban és fényűzésben töltötte, Sophia Loren gyerekkora valójában rettenetes körülmények között telt. Cikkünkben bemutatjuk az Oscar-díjas színésznő életének legjelentősebb pillanatait.


1934-ben született Sofia Villani Scicolone néven, anyja egy Nápoly melletti kis faluban nevelte őt és húgát. Visszaemlékezéseiben elmondja, hogy miután kitört a II. világháború, rendszeresen éheztek és olyan rossz körülmények között éltek, hogy legalább három rokonával osztozott egy ágyon. Apja korán elhagyta őket, Loren életében összesen három alkalommal találkozott vele.

Élete abszolút kilátástalannak tűnt, ám anya unszolására 15 évesen benevezett egy szépségversenyre, amit végül meg is nyert. Itt ismerkedett meg Carlo Pontival, aki később férje lett. Loren a szépségversenyből nyert összegből Rómába költözött, ahol színészi pályára lépett. Elsődleges célja az volt, hogy anyagilag támogassa a családját, első filmes fizetését (saját elmondása szerint 1 millió lírát) arra költötte, hogy apjától megvásárolja a jogot, hogy húga is törvényesen felvehesse a vezetéknevét. Családfenntartó szerepe élete végéig megmaradt, ugyanis egy interjúban elmondta, hogy a gyerekkorában átélt folyamatos éhezéstől való félelem hajtotta, hogy folyamatosan dolgozzon.

Nagyon nehéz korszak volt, nem volt semmire lehetőség, minden egy nagy kérdőjel volt. Átéltem a háborút, emlékszem, hogy mindent bombáztak és gyilkoltak a katonák. Rettenetes volt. Nem volt pénzünk, ahogy senki másnak sem. Étel sem volt, üresek voltak a boltok, csak azt ettük, amit találtunk. Szörnyen nehéz évek voltak, pláne hogy nagyon fiatal voltam még.
Sophia Loren

Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images

Annak ellenére, hogy a kamerapróbákon felrótták neki, hogy túl széles a szája és túl nagy az orra, nem volt hajlandó változtatni külsején. 1979-ben megjelent életrajzi könyvében (Sophia, Living and Loving: Her Own Story) leírja, hogy sokan „túl soknak“ tartották, ám ő úgy érezte, képtelen lenne megváltozni a külvilág kedvéért, ezért csak olyan emberekkel dolgozott együtt, akik elfogadták olyannak amilyen. Ha a kor szépségideáljára gondolunk a hatvanas-hetvenes években, elsősorban a törékeny és finom vonású Audrey Hepburn vagy Grace Kelly jut eszünkbe. Ezzel szemben Sophia Loren sosem volt klasszikus szépség, ám karakteres arccsontozata és telt alakjával megváltoztatta a szépségről alkotott általános nézetet.

Karrierje kezdetén olyan híres olasz filmekben szerepelt, mint az 1953-ban bemutatott Aida, az 1954-es Nápoly aranya vagy az 1955-ben megjelent Vénusz jegyében, ám az áttörő sikert Vittorio De Sica rendezésében készült Egy asszony meg a lánya jelentette, amely az első Oscar-díjat is elhozta számára. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben a legjobb női főszereplők jelöltjei között volt Audrey Hepburn is az Álom luxuskivitelben című filmjében nyújtott alakítása miatt.

Loren, aki már a nevezést is megtiszteltetésnek érezte, annyira biztos volt benne, hogy színésztársa lesz a nyertes, hogy végül el sem ment a gálára. Győzelme után Cary Grant hívta fel telefonon, hogy elújságolja neki, hogy ő nyert.

Igyekezett mindig erős, izgalmas és humoros női karaktert játszani, nem szerette az egysíkú szerepeket. Pizzafutártól kezdve milliomoson és eszkorton át római előkelőségig számtalan karakter bőrébe bújt. Mivel gyerekkorában erős nők vették körül, sokkal fontosabb tulajdonságoknak tartja a talpraesettséget és a sebezhetőséget, mint a szépséget, saját magát pedig sosem tartotta különösen szépnek.

Carlo Ponti \u00e9s Sophia Loren

Carlo Ponti és Shophia Loren

Fotó: Keystone/Getty Images

1957-ben feleségül ment Carlo Ponti producerhez (aki akkor még házas volt, így törvényesen csak 1966-ban keltek egybe). A férfival több mint 50 évig éltek házasságban, egészen Ponti 2007-es haláláig. Loren kezét Cary Grant is megkérte, ám elutasította az ajánlatot, hiszen olyan embert képzelt el maga mellé, akivel közös gyökereik, származásuk van.

A producer 22 évvel idősebb volt a színésznőnél és sokak szerint miatta sikerült Holywoodban is befutnia, ám Loren nem szerette ezt gondolni, úgy vélte ugyanis, hogy a férfi nem védelmezte, szimplán csak hitt benne. Saját elmondása szerint apja miatt komplexusossá vált, így minden álma az volt, hogy saját családja legyen. Pontival két fiuk született, várandósságait viszont nehéz időszakként élte meg, ugyanis nyolc hónapig tartó ágynyugalomra ítélte az orvos.

Az Oscar-győzelme után egyenesen Amerikába költözött, mivel Olaszországban elérte a plafont, amit a szakma nyújthat számára. Megtanult angolul és olyan filmsztárokkal dolgozott együtt, mint Frank Sinatra vagy Clark Gable. A nyolcvanas években csak kevés filmszerepet vállalt el, hogy több időt tölthessen gyerekeivel, ám még így is töretlen maradt karrierje.

Sophia Loren

Fotó: Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images

1982-ben összesen 17 napot töltött börtönben adócsalás miatt, miután a könyvelője hibásan töltött ki egy papírt. A bíróság állítólag döntés elé helyezte: kifizetheti a bírságot vagy leülheti az ellenértékben kiszabott büntetést, ha egyik sem, akkor viszont egész Olaszországból kitiltják.

Loren nem volt hajlandó fizetni, de hazáját is szerette, így végül börtönbe vonult, majd házi őrizetbe került.

Kalandos életutat járt be, de egész életében rettegett attól, hogy nincstelenné válik, ezért kiemelkedő munkamorállal bírt és rengeteget dolgozott. Ő volt az első női sztár, aki saját parfümmárkát hozott létre. Szépségéről és tehetségéről a Rolling Stones is megemlékezett, ugyanis egy daluk címében a színésznő neve is szerepel Pass the Wine (Sophia Loren)/ „passzold ide a bort (Sophia Loren)“

Legutolsó filmszerepét 2020-ban megjelent, The Life Ahead című filmben nyújtotta, melyet fia, Edoardo Ponti rendezett. 2021-ben látható volt még egy rövid dokumentumfilmben, melyben visszatekint saját életére: férje haláláról elmondja, hogy a mai napig nagyon megviseli, ám olyankor gyerekkorára és arra gondol, hogy a semmiből küzdötte fel magát idáig, saját története pedig mindig kicsit jobb kedvre deríti.

(Források: ABC News, Italy Segreta, Woman, Everand)

A figyelmetekbe ajánljuk