Mi az igazság a Netflix hátborzongató sorozata, a Baby Reindeer mögött?

Mi az igazság a Netflix hátborzongató sorozata, a Baby Reindeer mögött?

A true crime-rajongók már biztosan ledarálták a Netflix legújabb sorozatát, a Baby Reindeert. A hátborzongató történet pedig nemcsak a forgatókönyvírók fejéből pattant ki, ugyanis ezeket valóban a főszereplő skót humorista, Richard Gadd élte át.


A valódi történet pontosan úgy kezdődött, ahogy a sorozatban is látjuk: Gadd egy bárban dolgozó, feltörekvő komikus volt, aki egy negyvenes évei elején járó nővel elegyedett ártatlan beszélgetésbe. A férfi megsajnálja a hölgyet – akit a sorozatban Marthaként ismerhetünk meg – és megkínálja egy csésze teával. Ám a kedves gesztusnak több ezer kéretlen e-mail és teljes megszállottság lett az ára.

Ez is érdekelhet: Hátborzongató előzetessel mutatkozik be az Apple új űrthrillere

Először mindenki azt gondolta a kocsmában, hogy vicces, hogy van egy hódolóm. Aztán elkezdett betörni az életembe: követett, megjelent a fellépéseimen, a házam előtt várakozott, hangüzenetek és e-mailek ezreit küldte

– mesélte Gadd a The Timesnak az élményeiről.

Négy és fél év alatt a nő 41 071 e-mailt, 350 órányi hangüzenetet, 744 tweetet, 106 oldalnyi levelet, 46 Facebook-üzenetet, sok furcsa ajándékot, köztük egy játék rénszarvast, gyapjas sapkát, altatót és boxeralsót küldött.

Ahogyan a sorozatbéli Donny, úgy Gadd is hagyott olykor kiskapukat a zaklatójának, sosem zárta le teljesen az ügyet, mivel olykor megsajnálta Marthát.

Olvasd el ezt is! 6 sorozat, ami minden Black Mirror-rajongót a képernyő elé szegez


Az ostoba flörtölés, a gyáva kifogások, hogy miért nem lehetünk együtt, ezekkel nagyon elrontottam

– tette hozzá.

Mindenesetre a zaklató sem csak szexuális ragadozó a történetben, a megszállottsága inkább mentális betegségként jelenik meg, ez pedig a való életben is így volt.

A lehető legnagyobb mértékben ragaszkodva az igazsághoz, a sorozatban megjelenő e-mailek teljesmértékben ugyanazok, amelyeket Gadd valóban kapott. A produkció pedig a humorista szexuális bántalmazásának és traumájának ábrázolásában is pontos, hiszen Gaddet egy idősebb férfi valóban zaklatta.

De mi történt a valódi Marthával?

A Timesnak adott interjúban Gadd kifejtette, hogy nem akart börtönbe dobni valakit, aki ilyen szinten rossz állapotban van mentálisan. Majd hozzátette, hogy az ügy lezárásával kapcsolatban vegyes érzései vannak, de a helyzetet „megoldották”.


A figyelmetekbe ajánljuk