Sarolta királyné sorozat jelenetkép
Fotó: Profimédia

​5 királyi sorozat és film, ami tetszeni fog, ha szeretted a Sarolta királynét

A Koronát biztos ismered, de nem ez az egyetlen királyi vonatkozású sorozat. Gyűjtöttünk még párat, amelyekben érdemes belekukkantanod!


Ahogyan az életben is megszállottjai vagyunk a királyi családnak, úgy a monarchián alapuló tévésorozatokért és filmekért is odavagyunk. Amíg A Korona hátralévő évadaira várunk, átfésültük az Image segítségével a streamingszolgáltatók kínálatát, hogy megtaláljuk a legjobb királyi vonatkozású programokat, amelyekbe érdemes belenézni.

Ha tovább olvasnál: Lesz-e folytatása a Bridgerton sorozat Sarolta királynéjának?

​1. Versailles

A BBC Versailles című sorozata XIV. Lajos király történetét meséli el. A sorozat akkor kezdődik, amikor a király 28 éves, és úgy dönt, hogy királyi vadászkastélyából palotát alakít ki, amelyet mi már Versailles néven ismerünk. A Napkirály végül sikerrel jár, és bár uralkodása is izgalmas, a helyszín mindent visz. A díszes belső terek, a grandiózus építészet és a kiterjedt kertek olyan látványossá teszik ezt a sorozatot, hogy a végig akarod majd nézni. Bár lassan indul, de az első két epizód után be fog szippantani.

​2. A fehér királyné

A fehér királyné három befolyásos nő cselszövéseire koncentrál, akik próbálnak manőverezni a trónért folytatott keserű és erőszakos háborúban a York-ház a Lancaster-ház között. A sorozat Philippa Gregory történelmi regénysorozatán alapul, és az Egyesült Államokban nagy sikert aratott. A sorozat Woodville Erzsébetet (Rebecca Ferguson), IV. Edward angol király hitvesét, a Lancaster-ház Margaret Beaufortját (Amanda Hale) és Anne Neville-t (Faye Marsay), III. Richárd hitvesét követi nyomon. Margaret Beaufort volt VIII. Henrik nagymamája, így egyfajta előzménysorozatnak is tekinthetjük, mielőtt belevetnénk magunkat a Tudorokba.

Ez is érdekelhet: 5 film a brit királyi család női tagjairól, amit látni kell!

​3. Tudorok

A Showtime Tudorok című sorozata négy évadon keresztül követi nyomon Henrik uralkodásának korai és későbbi éveit, Jonathan Rhys Meyers pedig nagyszerűen alakítja a buja, arrogáns Henriket. Persze az ábrázolás messze nem a történelemkönyvekből ismert portré. Az angol forgatókönyvíró, Michael Hirst által megalkotott sorozat új életet lehel a király és hét feleségének évszázados történetébe. A Trónok harca színésznője, Natalie Dormer viszi a prímet az első két évadban az érzéki Boleyn Anna szerepében, de az egész sorozat magával ragadó.

4. Elizabeth

Cate Blanchett a fiatal I. Erzsébet királynő megformálásában egyedülálló alakítást nyújt a filmvásznon. Erzsébetet teljes pompájában láthatjuk; a korai évek ártatlan királynőjétől kezdve, akit alig akartak az angol trónra engedni, a teljes értékű, határozott hatalommal rendelkező uralkodásáig. Feláldozza magát az országa és népe érdekében, és Blanchett tökéletesen szemlélteti ezt a fájdalmat, bánatot és kötelességtudatot.

​5. A király beszéde

Albert angol hercegnek (Colin Firth Oscar-díjas szerepében) VI. György királyként (II. Erzsébet királynő apjaként) kell trónra lépnie, de beszédhibája van, ami rémálommá teszi a nyilvános életét. Mivel Erzsébet (a figyelmes és ügyes Helena Bonham Carter) tudja, hogy az országnak szüksége van arra, hogy férje királyként is hatékonyan tudjon kommunikálni, felbéreli Lionel Logue-t (Geoffrey Rush), egy ausztrál színészt és beszédterapeutát, hogy segítsen neki leküzdeni a dadogását. A két férfi között rendkívüli barátság alakul ki, miközben Logue szokatlan eszközökkel tanítja meg az uralkodót arra, hogyan beszéljen magabiztosan.

​6. A királynő

Helen Mirren azon kevesek egyike volt, aki valódi életet tudott lehelni II. Erzsébet királynő szerepébe. A film korának egyik legvitatottabb pillanatában játszódik − Diana hercegné halála után. II. Erzsébet királynő küzd a halálára adott reakciójával, és azzal, hogy hogyan közvetítse ezt a legjobban a nagyközönség felé. Tony Blair miniszterelnök azonban közbelép, mert tudja, hogy makacs hallgatása káros hatással van a monarchiára. A 2006-os filmben nyújtott alakításáért Mirren méltán nyert Oscar-díjat.


A figyelmetekbe ajánljuk