True detective

Idén januárban végre folytatódik minden idők egyik legjobb bűnügyi sorozata, a True Detective. A Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült, zseniális első évadot talán nehéz lesz felülmúlni, az eddig elérhető két rész alapján azonban van okunk reménykedni: a 4. évadot nemcsak a kritikusok, de a (sokszor még kritikusabb) közönség is kifejezetten jól fogadta. A szériával egy baj van csak, még pedig az, hogy az HBO hetente adja ki az új részeket. Pontosan ezért gyűjtöttünk most össze 5 kiváló bűnügyi szériát, hogy neked se kelljen azon kattognod, hogy mikor érkezik a következő epizód.



​Mindhunter (2017-2019)

Az 1985-ös, azonos című és megtörtént bűnesetekről szóló könyv alapján készült Mindhunter két FBI-ügynököt (Jonathan Groff és Holt McCallany) munkáját követi, akik az 1970-es években egy többéves kutatási projekt keretében próbálják megérteni a bebörtönzött sorozatgyilkosok pszichológiai motivációját. A két évad után elkaszált sorozat inkább a személyiségekre koncentrál, mint a szörnyű halálesetekre, de ez a koncepció talán még hátborzongatóbb. A kiváló színészi teljesítmények mellett elég sokat dob a színvonalon az is, hogy a tizenkilenc epizódból hetet David Fincher rendezett, akinek olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Hetedik vagy a Zodiákus.

​Fargo (2014-2024)

Bár ritkán, de néha előfordul, hogy kiváló sorozatadaptáció születik egy több mint húsz évvel korábbi, kritikusok és nézők által egyaránt kedvelt, kultikus filmből. Tökéletes példa erre Noah Hawley FX-gyártású antológiasorozata, ami csak lazán, leginkább helyszíneiben és hangulatában kapcsolódik a Coen-fivérek 1996-os klasszikusához. Minden évad külön történetet mesél el, külön szereplőgárdával – a talán legjobban sikerült első tíz részben Martin Freeman és Billy BobThornton, a szintén kiemelkedően jó második szériában pedig Kirsten Dunst és Jesse Plemons a főszereplők, hogy csak néhány nevet emeljünk ki. A kissé kevésbé pörgős harmadik és negyedik évad után az alig egy héttel ezelőtt befejezett ötödik etap ismét nagyon jó kritikai visszhangot kapott, ráadásul a cselekmény tökéletesen követhető akkor is, ha nem láttuk az előzményeket.

​Easttowni rejtélyek (2021)

Kate Winslet tovább bővíti már így is ikonikus szerepeinek listáját Mare Sheehan karakterével. A 2021-es, mindössze hétrészes minisorozatban egy kisvárosi nyomozót alakít, aki egy fiatal lány meggyilkolásának ügyében nyomoz – csakhogy a történtek hatására a magánélete és a szakmai kötelességei közötti határvonal hamarosan kezd elmosódni. Ahogy a sorozat hivatalos szinopszisa fogalmaz, az Easttowni rejtélyek „egy szűk közösség sötét oldalának felfedezése és annak vizsgálata, hogy a múltbeli tragédiák hogyan határozzák meg a jelenünket.”

​Luther (2010-2019)

A BBC egyik legizgalmasabb és legeredetibb nyomozós drámája John Luther nyomozót (Idris Elba) követi, aki London legelvetemültebb bűnözőit próbálja meg elkapni. Elba különösen jól hozza a dühproblémákkal küzdő, saját karrierjére és magánéletére is veszélyes detektív karakterét. Ahhoz képest, hogy a Luther öt évadból áll, kifejezetten gyorsan végigpörgethető, mert az évadok a szokásosnál rövidebbek – az utolsó, ötödik szezon például csak négy epizódból áll.

Hannibal (2013-2015)

Mads Mikkelsen \u00e9s Hugh Dancy a Hannibal c\u00edm\u0171 sorozatban

Fotó: Brooke Palmer/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Annak ellenére, hogy a Hannibal az alacsony nézettség miatt csak három évadot élt meg, mielőtt az NBC eltörölte volna, nagyon gyakran minden idők egyik legjobb – és legkevésbé megbecsült – sorozatának nevezik. A bűnügyi profilozó Will Graham (Hugh Dancy) és pszichiátere, a kannibál sorozatgyilkos Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) közötti összetett dinamika hihetetlenül erős alapot ad a cselekménynek. Bryan Fuller nagyon jó érzékkel értelmezi újra a régről ismert történetet, sorozata pedig a vérfagyasztó karakter legérdekesebb változatát mutatja be, Mads Mikkelsen elképesztő játéka ugyanis még Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak) alakításánál is nagyobb mélységet ad Hannibalnak.

A figyelmetekbe ajánljuk