ponyvaregény

5 kiváló film, amely idén már 30 éves lesz

A Forrest Gumptól kezdve az olyan művészdrámákig, mint a hét és fél órás Sátántangó, számos fenomenális klasszikus lesz 30 éves 2024-ben. Három évtizeddel később érdemes visszatekinteni ezekre az alkotásokra, és elemezgetni, vajon miért öregedtek ennyire jól. Íme öt film, amely 1994-ben jelent meg.

A remény rabjai

Frank Darabont 30 éves filmjében Morgan Freeman és Tim Robbins egy elítélt párost alakítanak, akik a Mainben található Shawshank állami börtönében töltik életfogytiglani börtönbüntetésüket. Bár a forgatókönyvet Stephen King novellájából adaptálták, a film nem egy horrortörténet, hanem inkább egy megható elbeszélés a barátságról, ahogy ez a két halálraítélt lélek küzd a reményért egy olyan helyen, ahol szinte minden bizakodás meghal.

Red szerepében Freeman látványosan visszafogott alakítást nyújt, együttérzést, kétségbeesést, lemondást, de végül mégis valami extázisszerűt fejez ki, amikor végre megízleli a szabadság ízét.

Ponyvaregény

Ponyvaregény – a film, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A lehengerlő párbeszédek, a különös történetvezetés, a legendás zenék és valószínűleg sokak számára Samuel L. Jackson felejthetetlen monológja miatt széles körben ezt tartják Quentin Tarantino legjobb alkotásának. A 30 éves film a popkultúra egyik alappillére lett, illetve óriási hatást gyakorolt a filmművészetre.

Léon, a profi

Natalie Portmannel és Jean Renóval a főszerepben A léon, a profi egy lányról szól, akit családja meggyilkolása után vonakodva befogad egy profi bérgyilkos, akinek pártfogoltjává válik, és megtanulja a szakma fortélyait.

Bár a szereplők fantasztikusak, nem csak miattuk érdemes megnézni a filmet. Hanem a lebilincselő akció miatt is, amelyet Luc Besson varázslatos látványvilággal és szüntelen izgalmakkal fűszerez, valamint a lenyűgözően különös, mégis gyengéd kapcsolatnak, amely a címszereplő bérgyilkos és a Portman által alakított lány között alakul ki.

Sátántangó

Számtalan hosszú filmet mutatnak be, sőt, talán napjainkban egyre több 120 percen túlra nyúló mozival találkozhatunk, azonban a játékidő a legtöbb esetben még így is elég ésszerű ahhoz, hogy a közönség esélyt adjon neki. Tarr Béla legendás alkotása, a Sátántangó azonban nem tartozik ebbe a kategóriába: a 439 perces, lassú film egy magyar falu lakóiról szól, akik a rendszerváltás hatásaival küzdenek.

Az oroszlánkirály

A Disney-klasszikus, Az oroszlánkirálySimba történetét követi nyomon, aki végül a nagybátyjával vívott heves harc után falkája vezetőjévé válik. Az idén 30 éves rajzfilm megtanítja a gyerekeket a veszteség megélésére, a megbánásra és arra, hogy igenis merjünk szembenézni a félelmeinkkel. Amikor Simba gonosz nagybátyja, Scar átveszi az irányítást, a főhős tudja, hogy vissza kell mennie, és szembe kell néznie az elutasítástól és a hibáztatástól való félelmével, hogy segítsen a családjának.


A figyelmetekbe ajánljuk