1940-es években egy család ül a karácsonyfa előtt ajándékokkal körülvéve

Mit hozott a Jézuska? – avagy az ajándékozás-kultusz térhódítása

A karácsony az év legszebb időszaka, melynek varázsa nemcsak az ünnepi díszekben, hanem az ajándékozás hagyományaiban is rejlik. A meglepetés-kultusz azonban nem csupán a kapitalizmus felvirágzásával robbant be, hiszen évszázadokon keresztül formálódott a történelemben.


Az ajándékozás nem modern szokás, hanem egy olyan gyakorlat, amely már az idők hajnalán is meghatározta az emberi kapcsolatokat. A korai civilizációkban az ajándékok gyakran szimbolizálták a tiszteletet, az egyetértést és az összetartozást. Az ókori görögök és rómaiak már számos ünnepen, köztük a Szaturnáliákon, ajándékokat cseréltek egymással, kifejezve ezzel a jókívánságokat és a barátságot.

Az ünnep egyik nevezetes eleme a szerepcsere volt, amit szintén egyfajta kedves meglepetésnek tekinthetünk: itt a szolgák urakként viselkedhettek, és büntetés következménye nélkül szerezték meg a szólásszabadságot.

Ez is érdekelhet: Lázadás és vér – az év, amikor elmaradt a karácsony

De számos ősi kultúra ünnepelt meg különböző jeles napokat, amelyekhez hozzátartozott a szuvenír. Az a vágy pedig, hogy a meglepetés kilétét a megfelelő pillanatig elrejtsék, már nagyon-nagyon régen arra késztette az embereket, hogy becsomagolják az ajándékokat.

A történészek szerint az ajándékok papírba csomagolása valószínűleg nem sokkal a papír több ezer évvel ezelőtti feltalálása után kezdődött.

De a keresztény tradíciókban is jelentős szerepe van az ajándékozásnak. A karácsony eredetileg Jézus Krisztus születésnapját ünnepli, és az ezzel járó kedveskedések a napkeleti bölcsektől származnak, akik a Bibliában megjövendölt csillag alapján követték útjukat, és arannyal, tömjénnel, valamint mirhával ajándékozták meg a kisdedet. Ez a történet mélyen beleivódott a keresztény kultúrába, és az ajándékozás ezen formája az idők során sosem kopott ki.

Ezzel egy időben Szent Miklós (Mikulás) története is egyre népszerűbbé vált. A legenda szerint volt egy szomszédja, aki rossz anyagi körülmények között élt, és kénytelen volt három szűz lányát örömlánynak adni, hogy ételhez jussanak. Miklóst annyira kétségbe ejtette ez a helyzet, hogy egy éjszaka aranyalmát csempészett az ágyuk mellé, ezzel megmentve őket a kegyetlenkedésektől és a nyomortól. A 4. századtól viszont már a gyerekek védőszentjének tekintették, aki december 6-án lepi meg őket néhány aprósággal.

Szent Miklós ajándékozási hagyománya a 13. században Hollandiából indult ki, és vált hagyománnyá Európa egyes részein.

Getty Images

Az ipari forradalommal együtt megváltoztak az ajándékozás módjai is. Az előállítás egyszerűsödése, a kereskedelmi tevékenységek fokozatos növekedése lehetővé tette, hogy az emberek könnyebben jussanak hozzá a termékekhez. A 19. század végén pedig a tömegtermelés elhozta az olcsóbb szuvenírek gyártását, így az ajándékozás elterjedt szokássá vált a társadalom szegényebb rétegeiben is.

A reklámok és az üzletek versenye pedig csak tovább ösztönözte az ajándékozás kultúráját. A karácsony mögött meghúzódó keresztény elvekről ugyan nem feledkeztek meg az emberek, de sokkal inkább az olyan anyagi – világi – szempontok kerültek előtérbe, mint a dekorálás, az ajándékok vásárlása és az ételek elkészítése.

kar\u00e1csony aj\u00e1nd\u00e9koz\u00e1s

Getty Images

A karácsonyi ajándékozás mögött rejlő legfőbb motivációk közé tartozik a szeretet kifejezése, az öröm megosztása és a közösségépítés. Az ajándékok általában szimbolizálják a gondoskodást, a figyelmet és az elkötelezettséget azok iránt, akik fontosak számunkra. A keresztény tradíciók és az ókori szokások egyesítése révén a karácsonyi ajándékozás egyfajta egyetemes örökség lett.

Olvasd el ezt is! Karácsonykor KFC? – 4 + 1 téli ünnep a karácsonyon túl

A hagyomány tehát mély gyökerekkel rendelkezik, és az idők során számos kulturális és vallási hatás alakította. Az ajándékozás nem csupán egy divatos trend, hanem egy olyan gyakorlat, amely az emberi kapcsolatok mélyítésére és az öröm megosztására ösztönöz minket.

A figyelmetekbe ajánljuk