környezetbarát csomagolású ajándék és saját készítésű karácsonyi díszek
Fotó: Shutterstock

​5 egyszerű módszer, ha fenntarthatóbb karácsonyt szeretnél

Nyakunkon az ünnepi időszak, ami magával hozza a kandalló melletti forraltbor szürcsölgetést, Mariah Carey karácsonyi slágereinek végtelen ismétlődését, és hárommillió tonna hulladékot.


A szakértők szerint az ünnepi szezonban 30 százalékkal több szemetet termelünk. A tömeges fogyasztás − mint a túlzott élelmiszerpazarlás, és az ajándékozási kényszer − hatalmas méretű környezeti károkkal jár. Szeretnéd idén jobban csinálni? Segítünk, hogyan lehet egyszerre vidám és fenntartható a karácsony, beleértve a legjobb ajándékokat és minden mást is.

Ez is érdekelhet: Stresszes az ünnep? 5 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a feszültséget

​Ajándékok

Egy átlagos brit évente 381,60 fontot költ csak a karácsonyi ajándékokra. Pedig etikusan is lehet ajándékozni az idei ünnepi szezonban. Első tipp: kérdezd meg, hogy mit szeretnének szeretteid valójában. Akkor olyasmit kapnak, aminek valóban örülni fognak, és amit évekig becsben fognak tartani, nem pedig kidobni.

A következő lépés: mindenképp őrizd meg a blokkot arra az esetre, ha esetleg cserélni vagy visszavinni szeretnének egy terméket (ne vedd sértésnek, ha így tesznek), és válasszon olyan B Corp márkákat, amelyekről tudod, hogy valóban tesznek az emberekért és a bolygóért.

​Karácsonyfák

Már van műanyag fád? Ne dobd ki! A Carbon Trust szerint a műanyag fáknak legalább tíz karácsonyra van szükségük ahhoz, hogy kevésbé legyenek környezetkárosítóak, mint a valódiak, ezért, ha már van egy, vigyázz rá. Ha valódi fát szeretnél, válassz olyat, aminek rövidebb a szállítási útvonala. Ha cserepes fád volt, és a gyökerei épek, akkor a következő évig bármikor átültetheted a kertbe.

Ha tovább olvasnál: Négy módja annak, hogy 2021-ben környezetbarátabb karácsonyunk legyen

​Dekorációk

\u00fajrahasznos\u00edthat\u00f3 csomagol\u00e1s\u00fa aj\u00e1nd\u00e9kok \u00e9s k\u00e9zi k\u00e9sz\u00edt\u00e9s\u0171 kar\u00e1csonyi d\u00edszek

Fotó: Shutterstock

Tetszik vagy sem, az egyik legjobb módja annak, hogy fenntartható legyen a karácsonyi dekoráció, ha kézműveskedsz. Ahelyett, hogy a flitterhez nyúlnál (amit nem lehet újrahasznosítani), próbáld meg a legtöbbet kihozni abból, amit a természet ad. A szárított gyümölcshéjak, fenyőtobozok, magyal ágak és a kertből származó lombok néhány perc alatt rusztikus megjelenésű díszekké alakíthatók.

A barkácsolt papírláncok, hópelyhek és házi koszorúk órákig elszórakoztatják a gyerekeket, ha pedig műanyag dekorációid vannak, vigyázz rájuk (csomagold őket régi újságpapírba, amikor elpakolod őket), hogy újra és újra felhasználhatók legyenek. Ugyanez vonatkozik a lámpafűzérekre: vásároljon LED-eseket inkább (ezek sokkal energiatakarékosabbak és olcsóbbak).

​Képeslapok és csomagolópapír

Azon töprengsz, hogy küldj-e képeslapot? Talán ez segít dönteni: évente 1,5 milliárd képeslapot dobnak ki. A papírpazarlás helyett miért nem küldesz e-lapokat? Ha csak valódi képeslapok jöhetnek szóba, akkor válassz fenntarthatóakat.

És kerüld a csillámport − nem lehet újrahasznosítani. Ugyanez vonatkozik a csomagolópapírra is − ne használj fényes, csillogó anyagokat. Ehelyett inkább csomagold be az ajándékokat régi újságpapírokkal, egy madzaggal átkötve.

​Karácsonyi vacsora

Ez az a pillanat, amire mindannyian vártunk − de vajon hányan veszünk túl sok ételt karácsonykor? Statisztikák szerint évente kétmillió pulykának és 74 millió darált pitének megfelelő mennyiséget dobunk ki. A baromfi kevésbé terheli a környezetet, mint mondjuk a marha- vagy bárányhús, de azért érdemes átgondolni, honnan származik.

A helyi és biotermékek vásárlása általában kevesebb széndioxid-kibocsátást jelent, de a méret is kulcsfontosságú – kettőtöknek tényleg szükségetek van egy egész pulykára? Törekedj arra, hogy a gyümölcsöt és a zöldséget lazán, műanyag csomagolás nélkül vásárold meg. A maradékot pedig fagyaszd le.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk