mikulás

Stresszes az ünnep? 5 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a feszültséget

„Az év legcsodálatosabb időszaka" – sokat hallottuk már. De az ünnepi készülődés az egyik legstresszesebb időszak is egyben. Mutatunk pár egyszerű tippet, amelyekkel csökkenthetjük a feszültséget, és kellemesebbé tehetjük az ünnepeket.

Bánjunk felelősen a pénzünkkel

Shutterstock

Csináljunk egy ünnepi költségvetést. Ebben először a megszokott kiadásokat vegyük figyelembe, hogy ne legyen tartozásunk a későbbiekbe. Ezután tervezzünk meg minden egyéb kiadást az ünnepek alatt, beleértve az esetlegesen megrendezésre kerülő bulikat, illetve a barátokhoz vagy családtagokhoz való utazásokat.

Miután ezeket a tételeket kivontuk a költségvetéséből, kiszámolhatjuk, hogy mennyit költhetünk ajándékra. Ha szervezett és reális a költségvetésünk, az segíthet, hogy ne költekezzük túl magunkat.

Az ajándék vásárlásánál pedig a legfontosabb, hogy ne vállaljuk túl magunkat, ne akarjunk bizonyítani senkinek, és kerüljük az impulzív költekezést.

Legyünk rugalmasak, és ne vállaljuk túl magunkat

Shutterstock

Mindenkinek van a fejében egy tökéletesen kivitelezett ünnepi időszak. A nagyszabású tervek ellenére viszont egyetlen esemény sem zajlik zökkenőmentesen – ez pedig igaz az ünnepi rendezvényekre is. Ahelyett, hogy az esetlegesen előforduló balesetek miatt stresszelnénk, tekintsük úgy az apróbb szerencsétlenségekre, mint egy lehetőségre, hogy gyakoroljuk a rugalmasságot.

Ha késik a vacsora vagy az ünnepi ruhára étel fröccsen, esetleg a karácsonyfa ferde lesz, még nem megy tönkre a napunk – helyette egy vicces emlék lesz majd évek múlva.

Ne próbáljunk meg mindent egyedül megoldani, kérjünk segítséget, és ne féljünk pihenni. Igyekezzünk az ünnepek alatt is olyan dolgot csinálni, ami feltölt minket: olvassunk, nézzünk karácsonyi filmeket vagy hallgassunk zenét – esetleg menjünk el egy masszásra.

Óvatosan a kényeztetéssel

Shutterstock

A karácsony és a szilveszter az élvezetek időszaka is. Legyen szó akár egy ünnepi partiról vagy egy családi vacsoráról, extravagáns ételek és rengeteg alkohol vesz minket körül.

Bár a legtöbben csak egy-két plusz kilót szednek fel, ezek az évek alatt felhalmozódhatnak, ami elhízáshoz vezethet a későbbiek során.

A túlzott stressz ráadásul növeli az étvágyat és a cukros és zsíros ételek iránti sóvárgást, a krónikus alkoholfogyasztás pedig tovább fokozhatja a stresszt.

A dietetikusok azt javasolják, hogy a családoknak törekedniük kell az egészséges táplálkozási szokások fenntartására az ünnepek alatt is, hogy elkerüljék a súlygyarapodást és a stresszt.

Napközben érdemes néhány fehérjedús nassolnivalót fogyasztani, például joghurtot vagy egy almát, hogy ne legyünk túlságosan éhesek, mire a vacsorára kerül sor.

Magyarul: legyünk következetesek, élvezzük a szezonális finomságokat, de igyekezzünk kordában tartani a mennyiséget. Egyetlen napnyi kényeztetés nem fog jelentős súlygyarapodáshoz vezetni, de érdemes másnap egészséges napot tartani testmozgás kíséretében.

Stresszmentesítő séta

Shutterstock

Az ünnepi stressz ellen az egyik legegyszerűbb megoldás, ha kiugrunk egy kisebb, lenyugtató sétára az utcára. Több kutatás is bizonyította már, hogy a fizikai aktivitás úgy szervezi át az agyat, hogy az csökkenti a stresszre adott válaszreakciót.

A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a feszültséget, valamint fokozhatja és stabilizálhatja a hangulatunkat. Ráadásul a testmozgás endorfinokat termel, amelyek javítják az alvás minőségét és csökkentik a stresszt.

A legjobb, ha meggyőzzük a család többi tagját, hogy keljenek fel ők is a kanapéról, és tartsanak velünk egy sétára – így mindenki stresszmentesebb lesz.

Ne féljünk nevetni

Shutterstock

A karácsonyfa díszítése vagy a sütemények megsütése után felejtsük el a megmaradt feladatokat, és engedjük meg magunknak, hogy szórakozzunk egy kicsit.

A nevetés rengeteget segít a stressz ellen: feldobja a hangulatot, serkenti a szívet, a tüdőt és az izmokat, valamint endorfint szabadít fel. A nevetés emellett fokozza a vérkeringést, segít az izmoknak ellazulni, és csökkenti a stresszel járó fizikai tüneteket.

Mindenképp iktassunk be pár vígjátékot az ünnepi időszak alatt, és merjünk önfeledten nevetni a vacsoraasztalnál elhangzó vicceken – és felejtsük el a hatalmasnak gondolt problémákat, amelyek valójában apróságok.


A figyelmetekbe ajánljuk