Egy becsomagolt doboz.

Miután megtaláltad a tökéletes ajándékokat a barátaidnak vagy családtagjaidnak, nagy valószínűséggel be akarod csomagolni azokat. De miért és mikor alakult ki ez a szokás? Az alábbi cikkben ennek a kérdésnek járunk a végére.


Az ajándékozás hagyománya nem a modern karácsonyozás miatt alakult ki. Számos ősi kultúra ünnepelt meg különböző jeles napokat, amelyekhez hozzátartozott az ajándékozás. Az a vágy, hogy a meglepetés kilétét a megfelelő pillanatig elrejtsék, már nagyon-nagyon régen arra késztette az embereket, hogy becsomagolják az ajándékokat.

A történészek szerint az ajándékok papírba csomagolása valószínűleg nem sokkal a papír több ezer évvel ezelőtti feltalálása után kezdődött.

Sandra Seitamaa/Unsplash

A ma használt csomagolópapír azonban sokkal újabb találmány. Több mint 100 évvel ezelőtt az ajándékokat általában egyszerű selyempapírba vagy nehéz barna papírba csomagolták. Ezt megelőzően gyakran használtak szövetet, például zsebkendőt vagy szalvétát.

Ez is érdekelhet: Dió és ezüstforgács – 4 érdekesség a karácsonyfáról, amiről eddig nem hallottál

A díszített, könnyen összehajtható csomagolópapír tömeggyártásának technológiája csak az 1900-as évek elején jelent meg. Az első amerikai ajándékcsomagoló céget – a Hy-Sill Manufacturing Inc.-t – Eli Hyman és Morris Silverman alapította 1903-ban.

Akkoriban még nem volt olyan egyszerű a csomagolás, mint manapság. Mivel a ragasztószalagot csak 1930-ban találták fel, az ajándékozóknak zsineggel és pecsétviasszal kellett rögzíteniük a papírt.

Kari Shea/Unsplash

Az évek során azonban a csomagolópapír mindenki számára elérhetővé vált. Néhányan azonban aggódni kezdtek a termék környezetre gyakorolt hatása miatt.

A tudósok becslése szerint csak az Egyesült Államokban 5 millió tonnával több hulladék keletkezik az ünnepek alatt, amelynek nagy részét a csomagolópapír és a bevásárlótáskák teszik ki. Ennek a hulladéknak a csökkentése érdekében egyesek rendkívül gondosan csomagolják ki az ajándékokat, hogy újra felhasználhassák a papírt. Mások csomagolópapír helyett újrafelhasználható ajándéktáskákat használnak.

Forrás: Children’s Museum

A figyelmetekbe ajánljuk