Rachel Roddy receptjében különleges olasz ízeket találunk, mivel egy római olasz pizza receptet mutat be.


Pizza rossa alla Romana

  • Előkészítés és sütés: 2 óra 40 perc
  • Főzés: 15 perc

Hozzávalók (2 darabhoz):

  • 500g 00-s liszt
  • 4g szárított vagy 12g friss élesztő
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • durumliszt a nyújtáshoz
  • víz
  • 400 g egész hámozott szilva paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj, plusz egy kis kevés a befejezéshez

Az elkészítéshez először tegyük a lisztet egy tálba, és mérjünk ki 360 ml vizet egy kancsóban. Ha friss élesztőt használunk, oldjuk fel 25 ml vízben. Ezután adjuk hozzá a liszthez a feloldott friss élesztőt és a 300 ml vizet - vagy a 4g szárított élesztőt és 325 ml vizet. Ezt a masszát gyúrjuk a tiszta kezünkkel két percig, majd adjunk hozzá 12g sót és a maradék vizet, majd gyúrjuk át újra egy percen keresztül.

Adjuk hozzá az olívaolajat a tésztához, és addig gyúrjuk, amíg enyhén ragadós, gittszerű tésztát nem kapunk. Kanalazzuk ki a tésztát, mossuk meg a tálat, kenjük ki a belsejét olajjal, és tegyük vissza a tésztát a tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk két órán át kelni egy meleg helyen. Ez idő alatt meg fog duplázódni.

Olajozzuk meg a kezünket, és vegyük ki a tésztát egy olajjal vékonyan megkent munkafelületre. Vágjuk ketté a masszát, majd helyezzük az így kapott labdákat egy durumliszttel megszórt deszkára, majd hagyjuk őket kelni további 30 percig.

Amíg a tészta kel, törjük össze a paradicsomot, majd adjunk hozzá két evőkanál olívaolajat és némi sót, majd keverjük össze. Kóstoljuk meg, ha túl savasnak tűnik, adjunk hozzá egy kevés cukrot.

Melegítsük elő a sütőt 240 Celsius-fokra (légkeveréses sütőben 220 fokra). A durumlisztes deszkán nyújtsuk ki egyenként a tésztákat az ujjainkkal addig, amíg tányér nagyságúak nem lesznek. A tésztát gyengéden simítsuk végig egy kanállal, majd kenjük meg a paradicsomszósszal, erre jöhet egy kevés olaj még.

Nagyon alacsonyan helyezzük el a sütőben a pizzát, ha lehet, sütőkövön, majd süssük 12-15 percig. Amikor már megsárgul a széle és hólyagos lesz a tészta, kivehetjük. Evés előtt még meglocsolhatjuk kis olívaolajjal.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk