Akárki otthonába varázsolhatja a tradicionális, nápolyi pizzériák hajszélvékonyra nyújtott, ropogós tésztáit, egyetlen dologra van szükség hozzájuk: türelemre.


Olasz pizzatésztát gyártani ugyanis egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű, a folyamat azonban viszonylag sokáig tart. A tradicionális tészta hosszú kelesztés időt igényel, ezt pedig sajnos – akármennyire is szeretnénk – nem úszhatjuk meg.

De milyen alapanyagokra van szükségünk?

Hozzávalók hat pizzához:

  • 1 kilogramm fehér- és/vagy pizzaliszt – a két típust nyugodtan keverhetjük is;
  • 0,5 liter víz;
  • kb. 12,5 gramm élesztő;
  • 30 gramm só;
  • és egy nagyon kevés olívaolaj.

Összeállítás

Egy viszonylag nagyobb edénybe öntsük bele a szobahőmérsékletű vizet, majd adjuk hozzá az összemorzsolt élesztőt. A közhiedelemmel ellentétben ezt az elegyet nem kell felfuttatnunk, sőt gyakorlatilag azonnal beleszitálhatjuk a lisztet, valamint hozzáadhatjuk a sót és az olívaolajat, végül pedig fakanállal elkezdhetjük összedolgozni a tésztánkat. Amikor a tészta összeállt, rakjuk át egy gyúródeszkára és egész testsúlyunkat használva, egyenletes mozdulatokkal legalább 15 percig gyúrjuk tovább a tésztát.

Erre azért van szükségünk, mert így kerül megfelelő mennyiségű levegő a tésztánkban.

Phil Hearing/Unsplash

A 15 perc leteltével helyezzük vissza tálba a tésztát, takarjuk le egy nedves konyharuhával és hagyjuk pihenni legalább 30 percet. A pihentetést követően a tésztát osszuk 250 grammos adagokra, majd mindegyiket egyesével ismét gyúrjuk át és készítsünk belőlük apró labdácskákat. Óvatosan helyezzük el őket egy tálcán, lisztezzük meg őket, majd vegyünk a kezünkbe ismét a nedves konyharuhát, takarjuk le és hagyjuk őket legalább 3 órán keresztül pihenni.

Fontos, hogy ez a pihentetési idő egy minimumérték, minél tovább hagyjuk ugyanis pihenni tésztánkat, annál jobban emlékeztet majd minket pizzánk a Rómában kóstolt verziókhoz.

Ha úgy érezzük, tésztánk elkészült, a duplájukra kelt labdákat nyújtsuk ki, tegyük rá kedvenc feltételeinket és egy 200 fokosra előmelegített sütőben készítsük el őket.

És hogy milyen paradicsomszószt használjunk? Hamarosan arra is hozunk egy receptet!

Friss

NASA/JPL-Caltech

Így zümmög a NASA helikoptere a Marson

Aktívan tölti a páros a marsi kalandot.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk