Ez a házi barbecue szósz recept szuper gyorsan és egyszerűen elkészíthető, s tele van fanyar, füstös és enyhén édes ízekkel, amelyeket mindenki biztosan szeretni fog!
Hozzávalók:
- 2 dl ketchup
- 2.5 dl almaecet
- 2 ek worcestershire szósz
- 1 ek vaj
- 2 ek barna cukor
- 2 tk só
- 1 csipet chilipor
Elkészítése:
A ketchupot, az almaecetet, a Worcestershire szószt és a vajat folyamatos kevergetés mellet melegítjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a sót és a csiliport, majs kb. 10-15 perc alatt összefőzzük.
Egy kis BBQ-történelem
- Egyesek a barbecue szósz eredetét az első amerikai kolóniák megalakulásakor, a 17. századra teszik. A következő kétszáz évben pedig mind az angol, mind a francia irodalomban megjelennek a szószra való hivatkozások. A dél-karolinai mustármártás, a barbecue-szósz egy fajtája a 18. századbeli német telepesekre vezethető vissza.
- A korai házi barbecue-mártások általában csak ecetből, sóból és borsból készültek. Cukrot, ketchupot és Worcestershire-szószt az 1920-as években kezdtek használni, ám a második világháború után a cukor mennyisége és az összetevők száma megemelkedett.
- A korai, kereskedelmi forgalomban előállított barbecue szószt az atlantai Georgia Barbecue Sauce Company reklámozta 1909-ben. 1940-ben pedig a Heinz volt az első nagy cég, amely palackozott barbecue szószt árult.