marha au jus
Fotó: Shutterstock

A mártások királya: így készül a tökéletes zsü

Egy karakteres szósszal csodákra vagyunk képesek a konyhában. Ez hatványozottan igaz a zsüre, aminek kifejezetten egyszerű az elkészítése, íze viszont egyetlen másik mártáséhoz sem fogható. Mutatjuk a receptet!


A különböző barna mártásokhoz hasonlóan a zsü (a francia jus szóból) is húslevesből készül. Fontos különbség azonban, hogy a zsüt soha nem sűrítik liszttel: ehelyett addig főzik alacsony lángon, amíg el nem éri a kívánt állagot.

A lassú és kíméletes elkészítés miatt a mártás elképesztően gazdag ízű lesz, így egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy feldobja az ételeinket.

​Hozzávalók:

  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 175 ml portói bor
  • 175 ml száraz vörösbor
  • 1 szál rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 800 ml marhahúsleves
  • 2 evőkanál vaj
  • csipet cukor
jus

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​Így készül:

  1. Öntsük az olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk rajta a mogyoróhagymát, amíg aranyszínű nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a portóit, a száraz vörösbort és a fűszernövényeket, és pároljuk 10 percig, vagy amíg a mennyiség a felére nem csökken.
  3. Öntsük hozzá a húslevest, és főzzük tovább, amíg ismét a felére csökken, majd szűrjük le, és dobjuk ki a mogyoróhagymát és a fűszernövényeket.
  4. Tegyük át a mártást egy új serpenyőbe, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, majd ízlés szerint fűszerezzük.


A figyelmetekbe ajánljuk