Egy karakteres szósszal csodákra vagyunk képesek a konyhában. Ez hatványozottan igaz a zsüre, aminek kifejezetten egyszerű az elkészítése, íze viszont egyetlen másik mártáséhoz sem fogható. Mutatjuk a receptet!
A különböző barna mártásokhoz hasonlóan a zsü (a francia jus szóból) is húslevesből készül. Fontos különbség azonban, hogy a zsüt soha nem sűrítik liszttel: ehelyett addig főzik alacsony lángon, amíg el nem éri a kívánt állagot.
A lassú és kíméletes elkészítés miatt a mártás elképesztően gazdag ízű lesz, így egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy feldobja az ételeinket.
Hozzávalók:
- 2 teáskanál olívaolaj
- 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
- 175 ml portói bor
- 175 ml száraz vörösbor
- 1 szál rozmaring
- 1 babérlevél
- 800 ml marhahúsleves
- 2 evőkanál vaj
- csipet cukor
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezt is olvasd el! Kiadós reggelire vágysz? Készítsd el a franciák kedvenc pitéjét!
Így készül:
- Öntsük az olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk rajta a mogyoróhagymát, amíg aranyszínű nem lesz.
- Adjuk hozzá a portóit, a száraz vörösbort és a fűszernövényeket, és pároljuk 10 percig, vagy amíg a mennyiség a felére nem csökken.
- Öntsük hozzá a húslevest, és főzzük tovább, amíg ismét a felére csökken, majd szűrjük le, és dobjuk ki a mogyoróhagymát és a fűszernövényeket.
- Tegyük át a mártást egy új serpenyőbe, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, majd ízlés szerint fűszerezzük.