brokkoli

Ropogós ínyencség – ezzel a trükkel tökéletes lesz a sült brokkolid

A zöldségek „szétzúzásos technikája" nem újdonság, bár ezt eddig a burgonya és a kelbimbó sütésénél láthattuk leginkább. Azonban a legújabb TikTok-trendből kiderült: brokkolival is ugyanolyan jól működik.


A Popsugar cikke szerint érdemes a brokkolit elősütni, majd ha megpuhult, egy pohár aljával szétlapítani. Miután megkentük a brokkolit olívaolajjal – bár egyes zöldségsütési tippek szerint ezt elhagyhatjuk – és megszórtuk reszelt parmezánnal, tegyük be a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Az így kapott brokkoli extra ropogós lesz, ami meglepő, tekintve, hogy a zöldség hajlamos a pépesedésre.

Ez is érdekelhet: A filléres magyar zöldség, amit már a legtöbben elfelejtettek

Van néhány kulcsfontosságú tényező, ami miatt a zúzott brokkoli ropogós és ínycsiklandó lesz. Az egyik ok, hogy a szétnyomkodás megnöveli a brokkoli felületét, így a zöldség minden egyes centimétere érintkezik a forró sütőlappal, a karamellizáció pedig maximálisan megtörténik.

A zúzás emellett a brokkoliból kiszorítja a nedvesség egy részét, így ahelyett, hogy a sütőben párolódna, az olívaolaj segítségével szépen ropogósra sül.

@mhbpoops 🥦 I caved and tried the viral smashed broccoli with parmesan. And let me tell you, these lived up to the hype! ( Recipe from @fit_sophia_laetitia ) 🌱 Recipe: -- Cook broccoli in water for about 5-7 minutes. You don't want it to be too mushy but cooked enough so it can be easily smashed on a baking sheet. -- Place florets on a baking sheet lined with parchment paper and smash with a glass. -- Brush on a mixture of extra virgin olive oil, garlic, paprika, red pepper flakes, & black pepper. (Feel free to experiment with herbs & spices!) -- Sprinkle parmesan over the top and place in the oven at 420F for 15-20 minutes. Enjoy! 🥦 Let us know if you give this recipe a try and be sure to save it for easy access later! #smashedbroccoli #broccoliparmesanbites #holisticnutrition #nutritionaltherapy #ntp #holisticrecipes #broccolirecipes #healthyrecipes #healthysnacks #holistichealth #holisticwellness #wholefoodrecipes #cheesybroccoli #recipeideas #healthyfood #nourishingfood ♬ Hurts Me (Alone At Prom) - Tory Lanez

Ha egyszerűen összetörjük és megkenjük egy kis olívaolajjal, a brokkolink ugyanolyan szép kérget kaphat, de ahhoz, hogy igazán ropogós legyen, az alábbi lépéseket érdemes betartani.

Az első, hogy a brokkolit mindenképp süssük elő, ahelyett, hogy megfőznénk vagy párolnánk. A brokkoli összetörése után az is segít, ha egy papírtörlővel felitatjuk a felesleges nedvességet. Végül pedig válasszunk inkább száraz érlelésű sajtot, mint például a parmezán vagy a romano. Természetesen trappistát vagy cheddar sajtot is használhatunk, de úgy kevésbé lesz ropogós a sajt állaga.

Olvasd el ezt is! 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

Mihez párosítsuk? A zúzott brokkoli ízletes köret vagy snack lehet, amit kedvenc mártogatósunkkal is párosíthatunk, de a vacsora mellé is tálalhatjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk