paradicsomok

Ha egy paradicsom jó, akkor az tényleg nagyon jó. Így nem csoda, hogy a szenvedélyes szakácsok költőien beszélnek ezekről az élénk, késő nyári szépségekről. De ha egy rossz paradicsomhoz van szerencsénk, amely pépes és ízetlen, az egy időre elriasztja az embert. Ám ezek a tippek segíthetnek a tökéletes paradicsom megtalálásához.


A közelben

Ha vagy olyan szerencsés, hogy az ország valamelyik paradicsomtermő vidékén vagy annak közelében élsz, akkor a legjobb, ha a helyben termesztett paradicsomot keresed. A legkiválóbb paradicsom szinte mindig az lesz, amelyik a legrövidebb utat tette meg, és nagyobb valószínűséggel érik a tőkén, mint egy hűtőkocsi hátuljában.

Egyenletesen érett

Kerüld az olyan paradicsomokat, amelyeknek halvány foltok vannak a száruk közelében, valamint azokat, amelyeken nagy zúzódások vagy repedések láthatóak. A tökéletes paradicsomnak fényesnek kell lennie, sima, egyenletes héjjal.

Szagolgasd!

Ha nem sok illatot érzel, akkor az a paradicsom valószínűleg éretlen még. Egy jó paradicsomnak szinte bazsalikomos illatúnak kell lennie. Ezt azonban csak akkor tudod, ha megérzed, szóval szaglásra fel!

Ha nincs nyár?

Ha szezonon kívüli paradicsomra van szükséged, a kisebbeket válaszd. Mivel a szállítás során kevésbé sérülnek, a kisebb fajták, mint például a cseresznyeparadicsom, hosszabb ideig érnek a tőkén, mielőtt betakarítják őket, ami azt jelenti, hogy általában ízletesebbek, mint nagyobb társaik.

Próbálj ki mást!

A főszezonban a termelői piacon vagy a terményárusoknál sokféle és sokszínű paradicsomfajtával találkozhatsz. Mindegyiknek megvan a maga sajátos, különálló íze, amit érdemes kipróbálni. A narancssárga és sárga paradicsomok gyakran kevésbé savasak, kicsit édesebbek, mint sötétebb, pirosabb társaik.

(Bonappetit)

A figyelmetekbe ajánljuk