Hozzávalók:
- 4 db paradicsom
- 8 szem koktélparadicsom
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2db kaliforniai paprika
- 1db cukkini
- 1db padlizsán
- 1db babérlevél
- 2 szál friss kakukkfű
- 1ek balzsamecet
Elkészítése:
A paradicsomokat, a cukkiniket és a padlizsánt megtisztítjuk, majd vékony, kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk. A paradicsomokat 200 fokos sütőben megsütjük.
Ezt követően egy nagyobb serpenyőben kis olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikákat is. Kis vizet öntünk rá és párolni hagyjuk.
Pár perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit és padlizsánt is. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a babérlevéllel és a friss kakukkfűvel. Megközelítőleg 10 perc főzés után hozzáadjuk a sült paradicsomot is, és ezzel főzzük készre. Ha még mindig nem tűnik elég szaftosnak, adjunk hozzá kevés vizet.
A végén locsoljuk meg a balzsamecettel, forraljuk még egy kicsit és kész is. Tálalás előtt távolítsuk el a babérlevelet és a kakukkfű ágakat.
Akár melegen, akár hidegen is kínálhatjuk. A lecsóba vághatunk még kis petrezselymet is akár. A franciák a ratatouille-t legtöbbször csak másnap fogyasztják önálló főételként. Jól megy a bárányhúshoz, kecskehúshoz, vagy akár nyúlhoz, de a kevésbé bevállalósak csirkével fogyasztják.