Belekóstolnál a világ egyik legfinomabb whiskyjébe? Pár nap múlva megteheted!
Múzsa Bár

Belekóstolnál a világ egyik legfinomabb whiskyjébe? Pár nap múlva megteheted!

 • Vannak italok, amelyek egy átlagos hétköznapot is ünneppé varázsolnak – a The Macallan whiskyk éppen ilyenek. És ezt most magunk is megtapasztalhatjuk, hiszen a nagy múlttal rendelkező márka három prémium whiskyjét kóstolhatjuk meg a Múzsa Bár exkluzív tematikus estjén.

A minőség titka

A céget eredetileg 1824-ben alapították az északkelet-skóciai Spey folyó feletti fennsíkon. A Macallan volt az egyik első lepárló Skóciában, amely törvényes engedéllyel rendelkezett akkoriban, hogy alkoholt gyártson és értékesítsen. Nem nehéz kiszámolni, hogy a konszern így már közel két évszázada szolgálja ki a whisky-rajongókat kompromisszummentes minőségével és kifinomultságával.

A lepárlóüzemet még Alexander Reid árpaföldműves és tanár alapította. A Macallan név a skót gael „magh" és „Ellan" , szavakból ered: előbbi „termékeny földet", utóbbi Szent Fillan szerzetes nevét jelenti, aki a 18. században hirdette a kereszténységet Skóciában.

A Macallan whiskyk európai és amerikai tölgyből készült ex-sherry hordókban érlelődnek, amelyeket kifejezetten a cégnek gyártanak. Jó tudni: az évek során ugyan az ízek tökélésednek, sokszor a hordók minősége és jellemzője az, ami még az időfaktornál is fontosabb – a Macallan egyik fő tulajdonsága pedig, hogy különleges, több hordós érlelési technikáival dolgoznak.

Ha már Macallan: 148 millió forintért kelt el a világ legöregebb whiskyje.

Shutterstock

Beszédes, hogy a hordók készítéséhez kiszemelt fáknak el kell érniük a minimum 80-100 éves kort, hogy előtérbe kerüljenek bennük azok az aromák, amelyek a whisky-érleléshez szükségesek.

Pontosan ezért is van egyenrangú szerepe a lepárlóüzemnél a főzőmesternek és a hordómesternek.

Egy korty Skócia Budapesten 

A Macallan tényleg a legjobb választás lehet, ha egy különleges italra vágyunk, de a páratlan élmény tovább fokozható, ha nem mindennapi helyszínen, kiváló ételek mellé és remek társaságban fogyasztjuk őket.

Ehhez pedig november 23-án minden adott lesz a Múzsa Bár tematikus vacsoraestjén.

Múzsa Bár

A „The Macallan Experience by Múzsa” egy valódi gasztronómiai utazás: Győrffy Árpád executive séf kulináris alkotásait kóstolhatjuk meg a Macallan whiskyk kivételes választékával párosítva, egy élő akusztikus koncert kíséretében.

Egy aperitif koktél után öt fogás és három prémium whisky (12 éves, 15 éves és Rare Cask) sorakozik fel.

Múzsa Bár

Az est menüje:

 • Welcome: kacsamáj tart, alma, Calvados-mártás, fehér homoki szarvasgomba
 • #1 koktél: Macallan (12 éves), karamellizált alma, sudachi gyömbér
 • Előétel: kacsa tataki, karamellizált fenyőmag, csicsóka
 • Ital: Macallan (12 éves Double Cask)
 • Főétel: wagyu steak, erdei gombák, fenyőmag- és mazsola teriyaki
 • Ital: Macallan (15 éves Double Cask)
 • Elő-desszert: vanília mocsi, lime espuma
 • #2 koktél: Macallan (12 éves) vaníliaméz, lime, fehér homoki szarvasgomb
 • Desszert: mogyorós piskóta, méz, citrom
 • Ital: Macallan Rare Cask

Múzsa Bár

Az est felejthetetlen hangulatához a már említett élőzene nyújt aláfestést, a whiskyk lenyűgöző világába pedig Anna Metaxas, a Macallan globális nagykövete enged betekintést.

A figyelmetekbe ajánljuk