Öt tipp a whisky szerelmeseinek

Jéggel vagy jég nélkül? Szódával vagy inkább „szárazon"? A whisky fogyasztásának kultúrája van. Szigorú szabályok kísérik az égetett, gabona erjesztésével és lepárlásával készült szesz kortyolását. Ettől függetlenül persze feldobhatjuk a whiskyzés élményét. Hogy pontosan mivel? Mutatjuk!Fabergé-tojás, Fabergé-whiskey

thedrinkbusiness.com

A whiskey igazi szerelmesei jól tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, miben tárolják kedvenc alkoholos italukat. A magasminőségű whiskeyk igenis megérdemlik, hogy olyan vitrinben pihenjenek, melynek kifejezett célja, hogy megóvja és díszítse azt a bizonyos üveg értékesszeszt. Itt van rögtön a Fabergé whiskey szettje, melynél szebbet és látványosabbat nehezen találnánk a piacon. A francia márka a Craft Irish Whiskey Co.-val fogott össze, együtt adták ki az Emerald Isle nevet viselő kollekciót, amely összesen két üveg 30 éves whiskeyt és egy Fabergé-tojást rejt magában. A diófából készült tároló – a feljebb említett termékeken kívül – tartalmaz még két Cohiba Siglo VI Grand Reserve szivart, egy aranyozott szivarvágót és vízpipettát, obszidián whiskyköveket, csípőlombikot, valamint egy ír forrásvízzel töltött kancsót ugyanabból a régióból, ahol a whiskeyt is készítették.

Ár: 590 millió Ft

Gótikus hangulat whiskys üveggel

amara.com

Régi filmek egyik legikonikusabb kelléke volt a vitrinből elővarázsolt whiskys üveg. Ha ez megjelent a filmvásznon, tudhattuk, hogy valami igazán fontos témáról fognak beszélgetni a főszereplők. Nincs ez másképp az életben sem, a tökéletes whiskys üvegnek fontos szerepe van. Ha pedig valóban szép terméket szeretnénk választani, akkor döntsünk a Nude kézzel készített üvege mellett. Az ólommentes kristály whiskys üveg koponya alakú dugóval készült, mely könnyedén gótikus hangulatot kelthet, ezzel extravaganciát csempészve otthonunkba.

Ár: 34 000 Ft

Hordóból dohányzóasztal

Hordó nélkül nincs whisky, előbbi ugyanis nagyban hozzájárul, hogy milyen minőségű lesz utóbbi. A hordó azonban nemcsak arra alkalmas, hogy whiskyt tároljunk benne, kellő kreativitással akár lakásunk egyik gyönyörű kiegészítője is lehet. Ilyen a Living Barrel által piacra dobott, kézzel készített dohányzóasztal is, mely újrahasznosított, eredetileg whisky tárolására használt hordóból készült. 10 milliméter vastagságú, edzett üveglap alkotja az asztal felületét, amely alatt whisky vagy akár más italok is látványosan tárolhatóak.

Ár: 340 000 Ft

Történelemkönyv a whiskeyről

Ahogy azt már feljebb is említettük, a whiskey fogyasztásának kultúrája van. Talán ezért sem annyira meglepő, hogy számtalan könyv készült már ennek vizsgálatáról. Ilyen például Clay Risen könyve, aki a The Impossible Collection of Whiskey című kötetében a világ 100 legjobb whiskey-jét mutatja be Csehországból indulva, egészen a klasszikus skót whiskeyig. A könyv beszámol az alkoholtípus történelmi jelentőségéről, újkori reneszánszáról, valamint arról is, miért nevezik sokan az „élet vizének".

Ár: 320 000 Ft

Igazi magyar whiskey Gemencből

Talán nem erről vagyunk ismertek a nagyvilágban, vannak azonban kiváló minőségű magyar whiskeyk is. Ilyenek például a Gemenc Whiskey termékei is, melyek érlelése minimum 3 évig, 55 vagy 110 literes zempléni tölgyfából készült hordóban történik. A lepárlójuk és az érlelőüzemük egy kis faluban, Pörbölyön, a gemenci erdő szomszédságában található.

A figyelmetekbe ajánljuk